Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Közel egymillió németet érintő német kolóniát terveztek el Himmler megbízottjai 1935-ben, amikor felfedezőútra indultak Brazília őserdeinek mélyére - derül ki nemrég megtalált a leletekből.

A nemrég felfedezett sírokról és más relikviákról most megjelent „The Guyana-Projekt. A German Adventure on the Amazon” című könyv szerint a nemzetiszocialista vezetők az őserdők világában is terveket szőttek. A Jary folyó egyik szigetén Jens Glüssing, a mű szerzője fedezte fel a helyiek által is „náci temetőnek” hívott területet. A kutatók a sírok mellet több horogkeresztes jelzést is találtak, majd az ezután következő, a Brazil Állami Levéltárban és Rio de Janeiro Nemzeti Múzeumában végzett levéltári kutatások során fotók, újságcikkek és sok más tárgy is előkerült az akkori eseményekkel kapcsolatban.

Ezek alapján biztosnak tűnik, hogy az expedíció egyik tagja Joseph Greiner 1935-ben a nemzetiszocialista kormányzat teljes anyagi támogatását élvezve érkezett meg Brazíliába. A férfit két másik SS-tiszt kísérte, akik fajkutatással foglalkoztak, és feladatuk annak felbecslése lett volna, hogy megállapítsák: mikor kezdődhet meg a terület benépesítése. A Francia Guayanával határos régiót a német kutatók egy tucatnyi segítővel próbálták meg felfedezni, ahogy azt is felmérték, hogy mennyire veszélyeztetné őket a közeli brit és holland gyarmati terület. Az expedícióról részletes jelentéseket küldtek Berlinbe, abban a német katonák lehetséges életkörülményeit részletezve. A fedősztori miatt a helyi flóráról és faunáról is beszámoltak.

A csoportot Schulz Kampfhenkel vezette, aki a sárgalázban vagy maláriában elhunyt Greinerrel ellentétben túlélte az akciót, és hazatérve minden részletről beszámolt Heinrich Himmlernek. Szerinte a világon két hatalmas terület várt a németekre: Szibéria és Dél-Amerika. A terület akár egymillió német telepest is befogadhat, ám ezzel vigyázni kell, hiszen ott nem lehet a németországi civilizáció normáinak megfelelően élni. A beszámoló szerint nagyon vigyázni kell, hogy ellenálljanak az amerikaiak befolyásának is.

Himmler hidegen fogadta a tervezetet: a javaslatot az SS hírszerzési levéltárának mélyére süllyesztették. Kampfhenkel gyakorlata viszont hasznosnak bizonyult: a német hadigépezet légifotózási részlegének vezetője lett. A háború után amerikai hadifogságba esett, majd szabadulásától 1989-ben bekövetkezett haláláig Ausztriában élt, és sosem tért vissza álmai földjére.

Az már eddig is köztudott volt, hogy a világháború után nagyon sok nemzetiszocialista érkezett Dél-Amerikába a helyi fasiszta kormányzatok jóváhagyásával. Az 1978-ban készített Brazíliai fiúk című bohózat is ebből a témából próbált viccet csinálni: az alkotásban Joseph Mengele egy titkos rejtekhelyen szerette volna előállítani Hitler klónját.