Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A nemzetiszocialista párt félkatonai szervezetei, az SA-rohamosztag, az SS, és az ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend egyenruhái egyaránt a világhírű divatmárka, a Hugo Boss üzemeiben készültek.

(Origo nyomán)

Csipkés női fehérneműktől a marcona egyenruhákig

Hugo Ferdinand Boss (1885 – 1948) neve ismerősen csenghet a trendi férfidivatot kedvelőknek. Boss szülővárosában, Metzingenben 1923-ban alapította meg a nevét viselő ruhaipari részvénytársaságot, a Hugo Boss AG-t. A tehetséges fiatalember, mint gyakornok egy Konstantzban működő ruhaipari üzemben szerzett textiltervezési és ruhagyártási gyakorlatot.

Hugo Boss 1908-ban vette át szülei fehérneműt árusító üzletét.

A kiváló kereskedelmi érzékkel megáldott Boss az első világháború után határozta el, hogy tehetségét a ruházati iparban kamatoztatja. A Hugo Boss AG. megalapítását követő évben, 1924-ben nyitotta meg első ruhaipari üzemét Metzingenben. A cég eleinte saját tervezésű ingeket és zakókat, majd munka – és sportruházati cikkeket, valamint esőkabátokat gyártott.

Hugo Boss két évvel Adolf Hitler hatalomra jutása előtt, 1931-ben lépett be a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba (NSDAP), ami üzletileg igen hasznos döntésnek bizonyult számára.

1933. január 30-a, Hitler hatalomra kerülése után, az akkor már jól jegyzett ruhaipari szakember, Hugo Boss mesés állami megrendelésekhez jutott, az SS, az SA, és a Hitlerjugend egyenruháit a 30-as évektől a részvénytársaság üzemeiben varrták.

Egyenruhadivat a Harmadik Birodalomban, Hugo Bosstól

Az SS az 1920-as évek második felében még az Ernst Röhm parancsnoksága alatt álló párthadsereg, az SA (Sturmabteilung, rohamosztag) árnyékában meghúzódó pár száz fős szervezet, a Führer testőrszázada  (Leibstandarte SS Adolf Hitler) volt.

Az 1929-ben a szervezet élére került Heinrich Himmler szervezőmunkájának, valamint a Führer és Röhm közötti ellentétek kiéleződésének köszönhetően, a 30-as évektől egyre nagyobb befolyást szerzett az egyfajta új lovagrendként kiépülő fegyveres szervezet.

A jól ismert fekete egyenruhát a téves vélekedéssel szemben még nem Hugo Boss, hanem Karl Diebitsch professzor, és Walter Heck tervezte. Ez maradt mindvégig az egyre terebélyesedő szervezet belül önálló egységet alkotó, úgynevezett Allgemeine SS egyenruhája.

Heinrich Himmler halálfejes légiójának katonai szervezete, a fokozatosan kiépülő párthadsereg, a Waffen-SS egynruháinak tervezésében azonban már Hugo Boss is részt vett.

Az NS pártegyenruhákon kívül Boss üzemeiben tervezték és gyártották a birodalmi posta és vasút formaruháit is; a második világháború idején pedig már a német fegyveres erők, a Wehrmacht egyenruháinak gyártásában is részt vett a mamutvállalattá növekvő Hugo Boss AG.

Megvonták szavazati jogát a háború után és a zsidók is beperelték

1945 után Hugo Bosst komolyan megbírságolták a nemzetiszocialista rendszer támogatása miatt, és bírósági ítélettel megvonták a szavazati jogát. Boss a második világháború idején kényszermunkásokat, elsősorban lengyel és francia foglyokat is foglalkoztatott gyáraiban, de végül Nürnbergben nem fogták perbe "háborús bűncselekmények" miatt.

A gyáralapító 63 éves korában, 1948. augusztus 9-én, fogtályog okozta fertőzésben hunyt el.

Az NSZK idején nemzetközi divatiparban egyre rangosabb helyet elfoglaló és időközben "politikailag korrekté" váló német vállalatbirodalmat pedig már kellemetlen afférként érte, hogy 1999-ben a New York-i zsidók kártérítési pert indítottak a háborús idők alatt történt kényszerfoglalkoztatások miatt.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE