thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
thor-kalapacsa-mjolnir-polo
waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-kapucnis-pulover
joachim-jochen-peiper-ss-standartenfuhrer-polo
elesett-hosok-csarnoka-valhalla-polo
feher-fajvedo-ku-klux-klan-polo
waffen-ss-dirlewanger-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo

Heinrich Himmler SS-vezető szolgálati naptárában, naplójában mindent gondosan feljegyzett: mikor evett, mikor szerelmeskedett.

A háborús években - 1943-44-ben - keletkezett, s egy Moszkva melletti archívumban fellelt feljegyzésekben (Dienstkalender) keveredik a politika a banálissal, a magánélet a keleti hadjárat megszervezésével - írja a dpa hírügynökség annak kapcsán, hogy a Bild című német lap hétfőn exkluzív tálalásban számolt be a megtalált dokumentumokról, s sorozatban tárja az olvasó elé Himmler mindennapjainak részleteit.

"Ebéd a biztonsági rendőrség kaszinójában, megbeszélés az ezredessel, a gettó bejárása" - jegyezte fel az SS nagyhatalmú vezetője 1943. március 9-én varsói látogatásáról. Himmler hivatalos titulusa az SS élén a birodalmi vezető (Reichsführer-SS) volt, ő számított a második embernek Adolf Hitler mögött a nemzetiszocialista hatalmi struktúrában. A munkatáborok létesítését szervezte meg, részt vett a keleti hadjárat megtervezésében, az európai zsidók tömeges kitelepítésének kitervelésében.

Az 1943-44-es évekből származó naplót sokáig eltűntnek hitték, de a fontos dokumentumok hadizsákmányként az orosz védelmi minisztérium podolszki archívumában (CAMO) átvészelték az évtizedeket. Körülbelül ezer oldalt tesznek ki, írógéppel írták őket, s mintegy 1600 név szerepel bennük. "Most már pontosan meg tudjuk mondani, hogy Himmler 1943 és 1944 között mely napon kivel találkozott, milyen helyeken tartózkodott, s ki tartozott a Himmler körüli legszűkebb körbe" - mondja Matthias Uhl, egyike azoknak a német történészeknek, akik együttműködnek az orosz katonai archívummal. A podolszki intézményben a Wehrmacht körülbelül két és félmillió oldalból álló aktáit őrzik. Orosz-német vállalkozás keretében digitalizálják őket és felteszik az internetre.

Nikolaus Katzer, a Német Történeti Intézet (Moszkva) vezetője számára Himmler feljegyzései segítenek "bizonyos döntési mechanizmusok, a nemzetiszocialista rendszer bizonyos személyi konstallációinak pontos rekonstruálásában", nagy nyereséget jelentenek a kutatás számára. Éppen a háború második feléből, amikorról már viszonylag kevés irat maradt fenn. Számos dokumentum a Berlin felé törő szovjet hadsereg kezébe került. Himmlernek az 1941-42-es évre vonatkozó feljegyzéseit 1991-ben szintén egy orosz archívumban fedezték fel.

Az első jelek az 1943-44-re vonatkozó Himmler-feljegyzések meglétére 2010-ben merültek fel, s 2013 óta a kutatók biztosak abban, hogy a feljegyzések valódiak és teljesek. Matthias Uhl és Dieter Pohl osztrák professzor 2017 végén akarja két kötetben publikálni a kommentárokkal ellátott feljegyzéseket. A már említett 1943-as varsói látogatáson a gettó felszámolásáról lehetett szó. Néhány nappal később a zsidók először és utoljára tanúsítottak fegyveres ellenállást deportálásukkal szemben. Áprilisban kitört a gettólázadás, amelyet az SS és a Wehrmacht könnyűszerrel levert.

A feljegyzésekből kirajzolódik Himmler, a magánember képe is. Az SS-vezetőt gyakran megmasszírozta orvosa, Felix Kersten. Himmlernek házasságon kívüli kapcsolata volt egykori titkárnőjével, Hedwig Pothasttal. Két gyereke is született az asszonytól. A kutatók azt gyanítják, hogy az "inspekció", vagy az "úton vagyok" bejegyzések mögött a szerelmi légyottok rejtőznek. Katzer professzor számára a dokumentumban a privát dolgok és a katonai parancsok "háborítatlan egymásmelletisége" a szörnyű.

Az SS vezetője 1945. május 23-án brit fogságba esett, majd nem sokkal később megölte magát, hogy elkerülje a meghurcoltatást.

white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo
rudolf-hess-a-beke-martirja-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-kapucnis-pulover
wehmarcht-polo
good-night-left-side-skinhead-triko
thor-mit-uns-viking-runa-noi-triko
odin-foisten-polo
waffen-ss-dirlewanger-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo

Fotóarchívum

zaszlofelavatasi-ceremoniaja-nurnbergben
a-ii-vilaghaboru-ritka-fotoi-szinesben-keleti-front
otto-carius-nemet-pancelos-asz-217-es-toronyszamu-tiger-i-nehezharckocsija-a-keleti-fronton-1944-tel
nemet-katona-tuzharcban-a-harkovi-varosi-harcok-soran-ukrajnaban-1942
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpakkal-egy-orosz-faluban-1943-1944-tel
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait-2
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-23
a-nemet-wehmarcht-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsija-tuneziaban-1943
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsik-a-csatamezon-oryol-oroszorszag-tersegeben-1943-julius
blomberg-fritsch-es-hitler-egy-katonai-gyakorlaton-celleben-nemetorszagban-1935-szeptember-7
nemet-stug-iii-asok-menetoszlopa-utban-a-kaukazusi-frontra-1942
heinrich-himmler-birodalmi-vezeto-szemlet-tart-a-das-reich-hadosztaly-tisztjeinel-harkov-ukrajna-tersegeben-1943
nemet-sdkfz-9-fallanctalpas-vontat-egy-tigris-nehezharckocsit-a-citadella-hadmuvelet-elokeszueleti-koezben-kurszk-szovjetunio-1943-junius
karl-lorenz-tabornok-a-gro-deutschland-hadosztaly-parancsnoka-a-keleti-fronton-beszelget-katonaival-egy-panzer-v-panther-ausf-d-kozepes-harckocsi-elott-1944-januar
a-nemet-6-hadsereg-katonai-ovatosan-haladnak-elore-sztalingrad-hataraban-1942-nyar
pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsik-es-gyalogsag-a-sarban-a-narva-folyonal-zajlo-csataban-1944-februar
adolf-hitler-vezer-es-birodalmi-kancellar-megerkezik-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojara-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-masik-arca
a-nemet-lanyok-ligajanak-kepviseloje-viragokkal-koeszoenti-benito-mussolinit-muenchenben-nemetorszagban-1938-szeptember-30
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-111
elhagyott-nemet-fegyverzet-proskurovnal-ma-khmelnitsky-1944-marcius
adolf-hitler-beszel-paul-von-hindenburg-nemet-birodalmi-elnoek-temetesen-a-tannenberg-emlekmunel-kelet-poroszorszagban-1934-augusztus-07
nemetek-elfognak-egy-orosz-katonat-egy-eredmenyes-offenziva-utan-keleti-front-1942