Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Egy amerikai veterán hagyatékából megsárgult képek kerültek elő. A Washington Post újságírója derítette ki, hogy a fotókon Szálasi Ferenc Nemzetvezető és minisztereinek kivégzése látható.

James Goode a második világháború végén, az amerikai hadseregben szolgálva jutott el Magyarországra. Itt találkozott egy magyar nővel, akit később feleségül vett. Együtt tértek vissza az Egyesült Államokba. Goode halála után lánya, Melba nézte át az apja hagyatékát. Ekkor talált rá arra a 32 fotóra, amiken négy férfi kivégzése volt látható.

"Eléggé megijesztettek, de aztán azt mondtam magamnak, hogy ez végső soron történelem, így talán nem kéne kidobni őket. Gondoltam, valakit esetleg érdekelhetnek. Ez történelem, és ha rossz is, az embereknek akkor is tudniuk kell róla" – mondta Melba Goode a képekről.

Melba elküldte a fotókat a testvérének, a Washington Post újságírójának. Egy kollégája, Michael E. Ruane megpróbálta kideríteni, hogy kik láthatók a képen. A szovjet katonai egyenruhák láttán sikerült leszűkíteni a lehetséges események körét. Ruane a Rare Historical Photos fényképadatbázisában turkálva jött rá, hogy a fotókon Szálasi Ferenc és társainak kivégzése látható.

A Szálasi által vezetett Nyilaskeresztes Párt hungaristái azután kerültek hatalomra, hogy 1944. október 15-én Horthy Miklós kormányzó sikertelenül próbált kiugrani a második világháborúból. A Szálasi-kormányt a szövetséges német erők támogatták. A következő hónapokban kiépült a nyilaskeresztes uralom.

A szovjetek előrenyomulása után Szálasiék először a Dunántúlra, majd a mai Ausztria területére helyezték át a kormányzást. Szálasit 1945. május 5-én fogták el amerikai katonák. Október 3-án kiadták az akkor már szovjet megszállás alatt álló Magyarországnak. Társaival – Vajna Gáborral, Gera Józseffel és Beregfy Károllyal – 1946 februárjában álltak a bolsevista vérbíróság elé, ahol "háborús és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt halálra ítélték őket. A nyilvános kivégzést március 12-én tartották a Markó utcai börtönben.

Az akasztás módja – írja a Washington Post – némileg szokatlan volt. Először egy fatörzset süllyesztettek a talajba; ebbe fúrták a felső horgot, amibe az akasztófa kötelét bujtatták. A fatörzs alján néhány lépcső volt. A halálra ítélt felmászott a lépcsőkön, majd a hátát a törzsnek vetette; kezét és lábát megkötözték. A hóhér a fatörzsnek támasztott létrán az elítélt mögé mászott, majd meghúzta a kötelet; a lépcsőt ezután félretették.

A fotók tanúsága szerint a fogház udvarán összesereglett beteglelkű kíváncsiskodók az akasztófa tövében tülekedtek, hogy minél jobban láthassák a tetemeiket. Kicsivel ezután a holttestek fejét ronggyal takarták le, majd egy orvos kigombolta az ingüket, hogy megvizsgálhassa a szívverésüket.

A fényképeket a washingtoni Holocaust Memorial Museumnak adományozták.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE