skinhead-rac-skrewdriver-isd-polo
vicces-ss-totenkopf-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
sons-of-vikings-polo
valknut-runa-kor-odinista-viking-polo
waffen-ss-nederland-onkentes-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
thor-kalapacsa-mjolnir-polo
joachim-jochen-peiper-ss-standartenfuhrer-polo
adolf-hitler-smiley-polo
waffen-ss-florian-geyer-ss-lovashadosztaly-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A "Tigris-fóbia" futótűzként terjedt, Montgomery ennek megakadályozására már odáig ment, hogy betiltott minden olyan jelentést, amely a Tiger-ek harci teljesítményeiről szólt.

A Szövetségesek körében elterjedt "Tigris-fóbia" a normandiai harcok idején alakult ki. A jármű félelmetes fegyverzete és erős páncélzata szinte leküzdhetetlenné tette a Tiger-t az angolszászok számára.

A katonák rettegtek tőlük, és a front minden részéről Tigrisek feltűnését jelentették, holott egész Normandiában nem volt 90 Tiger I-esnél több, illetve ezeket is mindig csak a front bizonyos részén vetették be. A Szövetségesek ezen "szokása" később is megmaradt, mármint hogy az összes hosszú lövegű német harckocsit Tiger-ként azonosították.


Normandiában összesen négy alakulatban szolgáltak Tiger-ek. A 101. és 102. SS- illetve a hadsereg 503. nehézpáncélos-osztálya közül mindegyik maximum 45 Tigrissel rendelkezett, valamint a Panzer Lehr tanhadosztálynak is volt két darab.

A "Tigris-fóbia" azonban mégis futótűzként terjedt, pedig Montgomery ennek megakadályozására már odáig ment, hogy betiltott minden olyan jelentést, amely a Tiger-ek harci teljesítményeiről szólt. A brit katonák bizonygatták, hogy egy darab Tiger kilövéséhez öt darab Sherman szükséges, ebből is négy megsemmisülésre van ítélve. 1944. június 12-én például egy Tiger egy egész órán keresztül tüzelhetett, majd háborítatlanul távozhatott, mert egyetlen brit harckocsizó sem merte felvenni vele a harcot. A Tigrisnek csak a hátsó páncélzata és a motorja volt a gyenge pontja, amely folyamatos karbantartást igényelt.

A 101. SS-nehézpáncélos-osztály 133. toronyszámú, közép-változatú Tiger Ausf. E harckocsija 

A Tiger, illetve a német harckocsizók talán legnagyobb sikere Michael Wittmann SS-Obersturmführer nevéhez fűződik, aki 1944. június 13-án Villers Bocage-nál egymaga egy egész angol páncélosszázadot, illetve egységével együtt egy egész dandárt semmisített meg! 13 Tigrise élén 48 járművet pusztított el, és 255 főnyi veszteséget okozott a Szövetségeseknek ezen a napon.


david-lane-tizennegy-szo-kapucnis-pulover
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-waffen-ss-polo
thor-kalapacsa-mjolnir-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover
waffen-ss-nord-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
waffen-ss-30-januar-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
waffen-ss-hunyadi-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
thor-mit-uns-viking-runa-polo

A Szövetségesek számbeli- és harceszközbeli fölénye azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a németek csak rövidtávon érhetnek el sikereket. 1944. július 18-án, a Goodwood hadművelet kezdeteként 2000 bombázó és 7000 tüzérségi löveg intézett támadást a német állások ellen. Az irdatlan bombazápor az 503. nehézpáncélos-osztály egyik 56 t-s Tigrisét egyszerűen feldobta a levegőbe! A fejjel lefelé földet ért harcjármű három életben maradt legénységét csak három óra múlva tudták kiszabadítani. A brit offenzíva azonban mégis megakadt, és ebben fontos szerepet játszott a már említett 503. nehézpáncélos-osztály, melynek katonái 30 Sherman-t lőttek ki.

A 101. SS-nehézpáncélos-osztály 131. toronyszámú közép-változatú Tiger Ausf. E harckocsija az egyetlen működőképes Tigris I.-es

1944 augusztusára a normandiai német front az összeomlás szélére került, de a német alakulatok még mindig el tudtak érni átmeneti harcászati sikereket. Willi Fey SS-Unterscharführer, a 102. SS-nehézpáncélos-osztály katonája Tiger I-esével csapást mért egy brit páncélososzlopra, és az alakulat 15 Sherman-je közül 14-et kilőtt. Sőt, aznap utolsó két lövedékével egy újabb Sherman-t is megsemmisített, holott egy páncéltörő lövedék mozgásképtelenné tette az ő harckocsiját. Fey Tigrisét végül két másik Tigrisnek kellett visszavontatni a szerelőműhelybe.

Hiába értek el ilyen sikereket a német harckocsizók, a Szövetségesek Falaise-nál bekerítették csapataikat, és ekkor már csak a menekülés, a túlélés lett az elsődleges cél. A 102. SS-nehézpáncélos-osztály egyetlen Tigrisének sem sikerült elérnie a Szajnát, ez az alakulat az összes páncélosát elvesztette a normandiai harcok folyamán. Viszont a legénység állítása szerint hat hét alatt összesen 227 Szövetséges harckocsit semmisítettek meg.


A Tiger I gyártását 1944 augusztusában, 1350 jármű megépítése után befejezték. Az utolsó Pz.Kpfw. VI Ausf. E harckocsik az 507. nehézpáncélos-osztály és a Grossdeutschland hadosztályhoz kerültek. A veszteségek folyamatosan nőttek, ezért a típus 1944 végére már igen ritkán fordult elő. Az Ardennekben inditott támadásban összesen 23 Tiger I-es vett részt, a Frühlingserwachen hadműveletben pedig csak egyetlenegy (az is megsemmisült a támadás folyamán). 1945. április 1-jére már csak összesen 70 Tiger I és Tiger II maradt bevethető állapotban.

Frissen fehérre mázolt Tiger Ausf. E

1944 végétől már az új Panzer VIB Tiger II-esek kerültek előtérbe. Ez a típus nem igazán tekinthető a Tiger I egyenes ági leszármazottjának, inkább a Panther-hez mutat nagyobb hasonlóságot. De legalább a Szövetségesek szemében rettegést keltő Tiger nevet tovább vitte, amiről bővebbet valószínűleg az Ardennekben harcoló amerikai katonák tudnának mesélni...

A háború utolsó heteiben már az összes hadra fogható páncélost harcba állították, a kiképzőiskolák állományát is mozgósították. Így alakult meg az 500. kiképző nehézpáncélos-osztály is, melyet paderborn-i kiképzőiskola állományából szerveztek. Ez az alakulat 7 Tiger I-essel és 10 Tiger II-essel rendelkezett, de az elsöprő Szövetséges támadás felmorzsolta az egységet. A keletről támadó Vörös Hadsereget és a nyugaton harcoló angolszász erőket többé nem lehetett már feltartóztatni.

Valóban a Tiger I-es volt-e a II. világháború legjobb német harckocsija? Hogy a legnagyobb félelmet ez a típuscsalád keltette az ellenséges katonák soraiban, az nem kétséges, de harcászati szempontból már közel sem ennyire egyértelmű a helyzet. A Tiger rendkívül erős főfegyverzettel rendelkezett, majdnem minden Szövetséges páncélost ki tudott lőni bármilyen szögből lőtávolságon belül. Páncélzata is megfelelő védelmet nyújtott a háború korai szakaszában. Azonban hatalmas tömege, lomhasága, és leginkább megbízhatatlansága jelentősen rontotta a jármű harcértékét. Ráadásul a háború végső szakaszában már a Szövetségesek is rendelkeztek olyan fegyverzettel és páncélosokkal, amelyek túlszárnyalták a Tiger-t. A Panther - noha közepes harckocsi volt - jobb teljesítményt nyújtott, mint a nehézharckocsik, hosszú 75 mm-es főfegyverzete hasonló hatásfokkal működött, mint a Tiger 88-asa, döntött páncélzata pedig hatásosabb volt a doboz-szerű felépítménynél. Valamint lerobbanásra is kevésbé volt hajlamos, mint a Tiger.

Azt viszont el kell mondani, hogy képzett legénység kezében - akik pontosan ismerték erősségeit és gyengéit - nem sok halálosabb fegyver volt a Tiger-nél. 

ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-kapucnis-pulover
ian-stuart-donaldson-polo
becsulet-es-huseg-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
kalandozo-vikingek-polo
del-afrikai-bur-ellenallas-himzett-galleros-polo
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-triko

Fotóarchívum

gerhard-bremer-a-leibstandarte-divizio-ss-obersturmfuhrere-mosolygo-ukran-lanyokkal-pozol
chamberlain-daladier-hitler-mussolini-es-ciano-a-muencheni-konferencian-nemetorszagban-1938-szeptember-29
adolf-hitler-kituenteteseket-ad-at-es-gratulalt-a-hitlerjugend-tagjainak-a-harcban-tanusitott-batorsagukert-1945-aprilis-25
nemet-harckocsizok-panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-seruelt-lanctalpat-cserelik-olaszorszagban-1944-februar
benito-mussolini-megtekint-egy-panzer-v-loevegtoronybol-kialakitott-vedelmi-allast-eszak-olaszorszagban-1944
hitler-adolf-fiatal-nemzetiszocialistakkal-a-muncheni-barna-hazban-1935
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-emlekezetes-pillanatai-szinesben
adolf-hitler-es-benito-mussolini-a-muencheni-konferencia-elott-muenchenben-1938-szeptember-29
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-vontat-egy-masik-sarban-elakadt-tigris-tankot-a-keleti-fronton-1943-szeptember
a-nemzetkozi-olimpiai-bizottsag-tagjai-hitler-birodalmi-kancellar-vezetesevel-vonulnak-be-az-olimpiai-stadionba-berlinben-1936-junius-21
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-es-vitez-nagybanyai-horthy-miklos-kormanyzo-a-patria-motoroshajo-fedelzeten-kielnel-1938-augusztus-22
a-wiking-hadosztaly-panzerkampfwagen-iii-as-koezepes-harckocsija-a-keleti-fronton-1943
wilhelm-knauth-obersturmfuhrer-egy-tigris-tank-tornyaban-a-keleti-fronton-1944-februar
szalasi-ferenc-testvereivel-csaladja-koreben-a-magyar-kiralyi-honvedseg-meg-aktiv-tisztjekent-1930
adolf-hitler-wilhelm-keitel-walther-von-brauchitsch-erich-raeder-es-hermann-goering-egy-katonai-ceremonian-berlinben-1940-marcius-10
nemet-farkasgyermekek-toeroett-fegyverekkel-mauser-k89k-es-stg44-maradvanyaival-jatszanak-1945
seruelt-nemet-katona-segitseget-kap-moszkva-hataraban-1941-november
nemet-ss-katonazenekar-koeszoenti-a-muencheni-konferenciara-erkezo-edouard-daladier-francia-miniszterelnoekoet-1938-szeptember-30
a-kampfgruppe-peiper-tigris-nehezharckocsija-villers-bocage-tersegeben-franciaorszagban-1944
panzerkampfwagen-vi-b-tiger-ii-avagy-kiralytigris-nehezharckocsi-alcazasanak-festese-franciaorszagban-1944-junius
horthy-miklos-es-adolf-hitler-u-bootokat-tekint-meg-a-magyar-kormanyzo-nemetorszagi-latogatasakor-kielben-1938-augusztus-22
diszkivilagitas-a-brandenburgi-kapunal-adolf-hitler-50-szuletesnapjan
hitler-ifjak-talalkozoja-a-nyugati-fronton-a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-tagjaival-1944-marcius-21
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-harckocsik-kerekeinek-gyartasa-egy-nemetorszagi-gyarban-1944
a-2-vilaghaboru-feledesbe-merult-pillanatai-budapest-ostroma-3
nemet-pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsi-es-bmw-r75-motorkerekpar-teli-alcaban-oroszorszagban-1944
horthy-miklos-es-adolf-hitler-a-nemet-prinz-eugen-nehezcirkalo-vizrebocsatasi-ceremoniajara-tartanak-kiel-kikoetojeben-1938-augusztus-22-26
nemet-harckocsizok-karbantartasi-feladatokat-vegeznek-egy-tigris-nehezharckocsin-a-keleti-fronton-kurszk-tersegeben-1943-nyar
a-volkswagen-konszern-atadasi-ceremoniaja-wolfsburgban-1939
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-karbantartasa-a-keleti-fronton-1943-junius-21