invisible-empire-ku-klux-klan-polo
valknut-runa-kor-odinista-viking-polo
barnainges-rohamosztag-sturmabteilung-sa-himzett-polo
ebredj-europa-polo
leibstandarte-ss-adolf-hitler-lssah-sportjelveny-polo
ian-stuart-donaldson-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

1945. február elejére a neuhammeri táborban kiképzés alatt álló magyar hadosztályok (az SS 25. „Hunyadi” és 26. „Hungária” fegyveres-gránátoshadosztályai) által elfoglalt elhelyezési körleteket a szovjet csapatok egyre jobban megközelítették.

(Arcanum)

A létszámukban ugyan teljes, de csak részben felállított és menetkész hadosztályok elvonulásuk biztosítására, közvetlen támadástól tartva, február 6-tól riadóalakulatok szervezésébe kezdtek.


Mivel a hadosztályok felállítása tárgyában kötött egyezmény vonatkozó passzusai kimondták, hogy a hadosztályok kizárólag magyar területen, az ország védelmében kerülhetnek alkalmazásra, a Neuhammerben felállítandó riadóalakulatok állományát szigorúan önkéntes jelentkezőkből állították össze.

Február 7-e körül az eredeti szándékok szerint, mint riadóalakulat alakult meg az SS „Szálasi” fegyveres-gránátoszászlóalja, miközben a hadosztályok részéről Peinlich Béla Waffen-Standartenführer vezetésével ugyancsak felállították az SS magyar fegyveres-riadóezredét (Ungarisches Waffen-Alarm-Regiment der SS).

A zászlóalj „Szálasi” elnevezése valószínűleg onnan ered, hogy az SS 26. „Hungária” fegyveres-gránátoshadosztályához a nyilaskeresztes mozgalom tagjai a párt fekete egyenruhájában érkeztek meg. Jobb híján abban akarták vállalni a harcot, bár ez az egyenruha nem felelt meg sem a harcászati követelményeknek, sem a genfi, illetve hágai egyezmények előírásainak. Grassy József személyes közbenjárására az alakulat tagjai végül is az utolsó pillanatban megkapták előírásos egyenruhájukat.

Amennyiben Szálasi államfő tudomására jutott volna, hogy egy SS-alakulatot neveztek el róla, valószínűleg – akár a magyar SS-hadosztályokkal kapcsolatban – erélyesen fellépett volna az intézkedés ellen.


ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-triko
leibstandarte-ss-adolf-hitler-lssah-sportjelveny-polo
valhalla-az-istenek-csarnoka-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-polo
waffen-ss-florian-geyer-ss-lovashadosztaly-polo
benito-mussolini-polo
schwarze-sonne-himzett-galleros-polo-fekete-nap-himzett-galleros-polo
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo

A zászlóalj létszáma elérte a 250 főt. Néhány szolgálatvezető és gazdasági tiszt kivételével a tisztek és altisztek többsége magyar származású volt. A „Szálasi” SS-zászlóalj vezetésére Rudolf von Keitz SS-Sturmbannführert szemelték ki, ő azonban a megbízatást nem vállalta. Parancsnokuk végül is egy ismeretlen nevű magyar Waffen-Obersturmbannführer volt. A legénység zöme harci tapasztalatokkal nem, vagy csak alig rendelkező, kiképzést alig kapott fiatalember volt.

Február 8-án, a neuhammeri tábor kiürítése során a zászlóalj a Waffen-SS magyar hadosztályainak menetoszlopai közé sorolt be, s útnak indult Drezda felé, majd onnan tovább vonult Zwickau térségébe.

Február 14.–21. között a zászlóalj Aue és Reichenberg között pihenőt tartott, miközben parancs érkezett, hogy mihamarabb el kell érniük Görlitz körzetét. Az utasítás egyúttal a zászlóaljat kivonta a magyar SS-hadosztályok állományából. Másnap az alakulat megkezdte menetét a kijelölt térségbe, de újabb utasítás érkezett, amely szerint Hirschberg térségébe kellett beérkezniük, ahol a zászlóalj végül február végéig tartózkodott.

Március 1. körül az alakulatot alárendelték a 31. SS-önkéntes-gránátoshadosztálynak, s a zászlóalj – 31. SS-önkéntes-lövészzászlóaljnak átnevezve – a hadosztály közvetlen alakulata lett. A kötelék teljes létszáma körülbelül 200-300 fő volt.


Az SS egykori „Szálasi” fegyveres-gránátoszászlóalja valószínűleg Schreiberhauban csatlakozott a 31. SS-önkéntes-gránátoshadosztályhoz. A zászlóaljhoz néhány SS-Untersturmführer érkezett, akik nemrégiben végezték el a prágai SS-tisztiiskolát (SS-Junkerschule), s mivel az alakulatnál kevés magyar tiszt volt, később Waldenburgban Zvonimir Bernwald SS-Untersturmführer vette át a zászlóalj vezetését.

Waldenburgból a zászlóalj Strehlenbe vonult, ahol a falutól délre lévő, viszonylag hosszú arcvonalszakaszt szállták meg. Az állásokat a német szárazföldi haderő 100. vadászhadosztályától vették át.583 A védelmi állásokat a zászlóalj szakaszán mindössze egy biztosító vonal és néhány, egymástól nagyobb távolságra kiásott lövészgödör képezte. A zászlóalj harcálláspontját egy kis községben, Striegében alakították ki. Az állások előterében a strehleni cukorgyár már a szovjetek kezén volt. A 31. SS-önkéntes-lövészzászlóalj arcvonala körülbelül 40 kilométerre volt Breslautól, így a katonák hallhatták a város ostromának zaját.

Zvonimir Bernwald SS-Untersturmführer, zászlóaljparancsnok megítélése szerint az alakulat egy gyenge zászlóalj volt. Az altisztek egytől egyig németek, a legénység zöme viszont magyar volt. Az alakulat gyalogsági nehézfegyverekkel – leszámítva néhány nehéz aknavetőt – nem rendelkezett.

Miközben Breslauért folytak a harcok, a 31. SS-önkéntes-lövészzászlóalj arcvonalszakasza viszonylag nyugodt maradt, leszámítva a mindkét fél részéről folytatott harcfelderítésből eredő összecsapásokat a peremvonalban. Éjszakánként a tapasztalatlan és elégtelenül kiképzett magyar legénység néhány tagja félelmében lövöldözni kezdett. Többségük reggelre eltűnt: a zászlóalj katonai szovjetek fogságába estek.

Harcfelderítés közben, április 13-án szovjet aknavetőtűzben repeszt kapott a zászlóalj parancsnoka, Zvonimir Bernwald SS-Untersturmführer is. Gyógykezelését követően, május 5-7-ig visszakerülhetett alakulatához, de már csak szálláscsinálóként, s nem csapattisztként. A volt „Szálasi” SS-zászlóalj maradéka Breslau elfoglalását követően szovjet fogságba esett.

waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
waffen-ss-dirlewanger-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
ebredj-europa-polo
good-night-left-side-skinhead-triko
in-odin-we-trust-til-valhall-odinista-thor-steinar-ansgar-aryan-polo
ver-es-becsulet-polo-blood-and-honour-polo
benito-mussolini-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-kapucnis-pulover

Fotóarchívum

nemet-gyerekek-egy-hitlerjugend-ifjusagi-talalkozon-a-grunewaldi-stadionban-berlinben-1934-marcius
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-fuehrer-mercedeszen-a-duce-nemetorszagi-latogatasakor-tartott-katonai-paraden-1937-szeptember
reszben-alcazott-tiger-i-nehezharkocsi-kurszk-oroszorszag-tersegeben-1943-nyar
a-volkswagen-konszern-atadasi-ceremoniaja-wolfsburgban-1938
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-emlekezetes-pillanatai-szinesben-123
panzerkampfwagen-vi-b-avagy-kiralytigris-nehezharckocsik-parizs-utcain-1944
tiger-i-nehezharckocsi-a-gro-deutschland-hadosztalybol-es-zsakmanyolt-szovjet-zys-3-panceltoro-agyuk-litvania-1944
a-volkswagen-konszern-atadasi-ceremoniaja-wolfsburgban-1939
pzkpfw-vi-tiger-i-nehezharckocsi-es-legenysege-a-loretoi-szuz-maria-templom-arnyekaban-romaban-1944-februar
blomberg-fritsch-es-hitler-egy-katonai-gyakorlaton-celleben-nemetorszagban-1935-szeptember-7
a-hitlerjugend-tagjai-partszlogenekkel-a-kerekparjukon-worms-varosaban-nemetorszagban-1930-as-evek
nemet-katona-szovjetek-altal-kivegzett-orosz-dezertoroek-csaladjaval-belgorodban-1943
arthur-axmann-hitlerjugend-vezeto-es-karl-doenitz-fotengernagy-tengeresz-hitler-ifjakkal-a-horst-wessel-kikepzohajo-fedelzeten-1943-november
hubay-kalman-nyilaskeresztes-politikus-szalasi-1940-es-szabadulasaig-a-nyilaskeresztes-part-vezetoje-irodajaban-1939
amerikai-katona-elfogott-tiger-i-nehezharckocsival-pozol-tunis-koezeleben-eszak-afrikaban-1943
porsche-gyartasu-loevegtornyokkal-szerelt-panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-kiralytigris-nehezharkocsik-nyomulnak-elore-franciaorszagban-1944-junius
alcazott-panzer-v-panther-ausf-d-koezepes-harckocsi-cassino-tersegeben-olaszorszagban-1944-aprilis-majus
diszkivilagitas-a-brandenburgi-kapunal-adolf-hitler-50-szuletesnapjan
panzerkampfwagen-vi-b-tiger-ii-avagy-koenigstiger-kiralytigris-nehezharckocsi-budapesten-a-panzerfaust-hadmuvelet-idejen-1944-oktober
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
nemet-tiger-i-es-panzer-iv-tankok-roncsai-villers-bocage-varosaban-franciaorszagban-1944-junius
a-ii-magyar-hadseregbol-egy-honved-a-kel-at-a-keleti-fronton-egy-gazlonal-1942-julius
panzer-iii-ausf-n-es-egy-par-bmw-r75-motorkerekpar-szemelyzete-a-sarban-es-esoben-a-keleti-fronton-1943
adolf-hitler-latogatasa-az-ordensburg-vogelsang-nemzetiszocialista-elitkepzo-iskolaban-eszak-rajna-vesztfaliaban-1937-aprilis-20
nemet-harckocsizok-feherre-festik-a-tigris-tankjukat-a-teli-alcazas-reszekent-a-keleti-fronton-1943-1944-tel
nemet-tigris-nehezharckocsi-municioval-es-uezemanyaggal-valo-utantoeltese-a-keleti-fronton-1944
a-ii-vilaghaboru-ritkan-latott-pillanatai-2
magyar-es-nemet-katonak-egy-panzerkampfwagen-vi-b-kiralytigris-nehezharckocsin-a-budavari-kapisztran-teren-1944-oktober
sonderkraftfahrzeug-251-sd-kfz-251-fellanctalpas-a-wiking-panceloshadosztalybol-1944-nyar
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-es-vitez-nagybanyai-horthy-miklos-kormanyzo-a-patria-motoroshajo-fedelzeten-kielnel-1938-augusztus-22