odinista-pogany-polo
waffen-ss-polizei-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
jelentkezz-a-hunyadi-ss-hadosztalyba-polo
white-power-ferfi-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-triko
nagy-magyarorszag-polo
gott-mit-uns-polo
waffen-ss-florian-geyer-ss-lovashadosztaly-polo
odin-es-holloi-hugin-es-munin-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A mai Németország nemzeti szocialista szellemben fölnevelkedett fiataljai talán el sem tudják képzelni azt a világot és azokat az állapotokat, amelyek abban az időben uralkodtak, amikor tort ült a német birodalomban a weimari szellem.

A berlini Kurfürstendam valóságos aranybányája volt a világ különböző részeiből odasereglett zsidó intellektuel társaságnak. Ők uralták a filmet, az ő darabjaikat játszották a színházak, ők diktálták a művészetet s nélkülük nem született siker a Rajna partjain. Ismeretlen zsidó nagyságokat ajándékoztak meg a hírnév szárnyaival s aki nem ismerte el ebben az időben a "felsőbbrendű fajtának" minden életmegnyilvánulásba beleilleszthető jogosultságát, az elmehetett havat lapátolni, vagy vándorbotot vehetett a kezébe. De ők irányították a német gazdasági élet vérkeringését is, az ő akaratuktól függött a munkás és a paraszt jóléte, hiszen ebben az időben még nem ismerték az irányított gazdálkodást s a berlini tőzsdén szabályozták a német parasztság életszínvonalát A föld és a gabonaáru — egyszerű spekulációs eszköz volt a számukra s ha a csikágói és a montreali tőzsdével jó viszonyban levő berlini alkusz ballábbal kelt föl az átmulatott éjszaka után, akkor a német paraszt búcsút mondhatott a falujának, megindulhatott a városba, hogy fizikai erejével is támogassa azt a mozgalmat, amelyet a Spree-folyóba dobott Luxemburg Róza utódai irányítottak a berlini Moabit nyomortanyái között.

Egy tűnő korszak utolsó, elkeseredett próbálkozása volt ez az idő, mikor a liberális Németország teljesen szabad kezet engedett az Ebertek szocializmusán keresztül a Moszkvából sugalmazott német marxizmusnak. A nemzetközi tárgyalásokon a valamikor oly hatalmas német birodalom kiküldöttei majdnem hogy csak állva jelenhettek meg a demokratikus országok kiküldöttei előtt, akik sokat hangoztatott humanizmusuk ellenére sem tartották tiszteletben egy hatvanötmilliós nép legelemibb jogait. A német fiatalság és a német munkásság vörös zászlók alatt masírozott a porosz városok utcáin, nyíltan követelték a tanácsköztársaságot és a porosz politikát már nem a parlamentből, hanem a híres, gépfegyverekkel védett Liebknecht-házból irányították. A berlini városi tanácsban minden választás után megszaporodtak a kommunista tanácsnokok s egy időben úgy látszott, hogy Németország szovjetizálása már csak napok kérdése.


waffen-ss-totenkopf-zaszlo
amerikai-konfoderacios-allamok-dixie-zaszlo

Ebben az időben — a húszas évek elején — jelent meg a nagy hegyektől védett bajor fővárosban egy rosszul öltözött, vékony fiatalember, aki — bár osztrák állampolgár volt — mégis célul tűzte ki a német nép fölemelését és a katasztrófa felé rohanó vörös Németország teljes átszervezését. Először alig páran jöttek össze az első nemzeti szocialista gyűléseken. Mindenki lenézte, kinevette őket, de ez a pár ember, az elhivatottak tüzétől égve, egymás után lépte át az akadályokat, s 1923 nyarán már tízezres tömegek hallgatták ama bizonyos, ismeretlenségből felbukkanó, rosszul öltözött Hitler Adolfnak a szavait, aki minden este rekedtre beszélte magát a müncheni külvárosokban meghúzódó sörcsarnokokban, majd később az azóta történelmi patinát kapott hires Cirkus Kroneban.

1923 nyarán már viharkabátos fiatalemberek járták a bajor főváros utcáit és egyelőre — mit is tehettek ekkor még egyebet? — ragasztották a házak falaira a Hitler Adolf nevét viselő plakátokat. Berlinben ekkor még nem akartak tudomást venni a horogkeresztes mozgalomról és Berlin Weisz Izidor nevű rendőrfőnöke csak kézlegyintéssel intézte el azokat a referenseket, akik lent jártak Münchenben, s furcsa, különös szelek járásáról számoltak be a mindenható Izidornak. 1923 novemberében azonban már száz- és százezrek sorakoztak Hitler Adolf mögött, már ott volt mellette a világháború egyik leghíresebb pilótája, a mosolygó, kékszemű Göring Hermann, már kidolgozta a programot Gottfried Feder, és napról-napra szaporodott a titkos tagok száma.

A nemzetközi nagytőke térhódítása megdöbbentette a keresztény német nagyipar vezetőit, akik látták, hogy becsületes, egyenes eszközökkel soha nem tudnak eredményt elérni az üzleti raffinéria minden meg nem engedett módszerével dolgozó spekuláció ellen. Először a nagy müncheni zongoragyáros, a fiatal Hanfstenger állott be a mozgalomba és pénzt, fáradságot nem kímélve hirdette a német nemzeti szocializmus elhivatottságát. Aztán jöttek a többiek, megmozdult a rajnamenti nagyipar, és, bár titokban, de mégis támogatta a barnaingesek "felelőtlen" seregét.


white-power-noi-triko
barnainges-nsdap-rohamosztagos-sturmabteilung-sa-polo
good-night-left-side-skinhead-pulover
ver-es-becsulet-blood-and-honour-white-aryan-resistance-kapucnis-pulover
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
leon-degrelle-waffen-ss-tabornok-polo
ian-stuart-donaldson-polo
good-night-left-side-skinhead-polo

1923 november első napjaiban úgy látszott, hogy megérett az idő a hatalom átvételére, de a történelem ura másképpen rendelkezett. A liberalizmus járszalagján tengődő polgárság gyáva volt ahhoz, hogy bátran és merészen szembenézzen a veszélyekkel és a szenvedésekkel. Sok volt az áruló, és még nem tisztázódtak a fogalmak. Az események rohanva, zúgva kergették egymást s egy eredménytelen kísérlet után 1923. november 9-én a barnaingesek mégis elhatározták, hogy megpróbálják a lehetetlent, és puccsal veszik át a hatalmat. A kísérlet azonban ezúttal sem sikerült, a rendőrség felvonult ellenük, s a Ludwigstrasse végén álló Feldherrhalle előtti téren pirosra festette a kiomló vér a durva kövezetét. Hitler Adolfot csak egy önfeláldozó bajtárs közbelépése mentette meg a biztos haláltól. De a forradalom, a nemzeti szocialista forradalom, a polgárság minden gyávasága és a feudalizmus reakciója ellenére is ment tovább azon az úton, amelyet számára a történelem kijelölt. A Feldherrhalle halottait eltemették, Hitler Adolfot háromévi várfogságra Ítélték, de a bajtársak, a Göbbelsek, a Hermann Göringek, a Gottfried Federek és a Névtelenek áldozatrakész lelkes csoportja tovább folytatta a megkezdett harcot, amely a hatalom teljes átvételével ért véget. Ekkor kezdődött az épitő munka, s ekkor kezdődött meg egy tizenötéves, korrupt liberális mocsár végső lecsapolása.

A feldherrhallei ütközet óta kerek tizenöt esztendő múlott el, azóta márványcsarnokban pihennek a november 9-i ütközet halottai, akik valahonnan a síron túlról figyelik annak a szent áldozatnak most érő áldásait, amely az ő vérükből és a börtönök rácsai mögül terebélyesedett ki a német talajból. Ma már — tizenöt esztendő múltán — csak kevesen emlékeznek a híres müncheni puccsra. Márványba faragott emléktábla őrzi Hitler kancellár emlékét a lansbergi várbörtön egyik dohos szobájában, és ma már nemcsak tíz-, de sokmillió ember tudja és érzi szerte a nacionalista küzdelmet megvívott országokban, hogy harc nélkül nincs eredmény, és Nagypéntek nélkül nincs Feltámadás.

(Magyarság, 1938. november 9.)

good-night-left-side-skinhead-pulover
viking-iranytu-polo
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo
white-power-himzett-galleros-polo
waffen-ss-italia-ss-fegyveres-granatoshadosztaly-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
waffen-ss-gotz-von-berlichingen-ss-pancelgranatos-hadosztaly
becsulet-es-huseg-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo

Fotóarchívum

hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1234
a-hitlerjugend-tag-willi-huebner-kituentetese-a-masodik-osztalyu-vaskereszttel-a-harcban-tanusitott-batorsagaert-kelet-poroszorszagban-1945-marcius-9
a-nemet-wehrmacht-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-harckocsija-tuneziaban-1943-tavasz
a-hitlerjugend-tagjainak-harcaszati-kikepzese-nemet-tisztek-altal-1930-as-evek
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-karbantartasa-a-keleti-fronton-1943-junius-21
harom-tiger-i-nehezharckocsi-halad-el-a-mezon-egy-kastely-elott-franciaorszagban-1943
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1123
adolf-hitler-fuhrer-es-kancellar-megerkezik-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-nagygyulesere-a-nurnbergi-zeppelin-mezon-1938-szeptember-6
blitzkrieg-franciaorszagban-1940-majus
adolf-hitler-kituenteteseket-ad-at-es-gratulalt-a-hitlerjugend-tagjainak-a-harcban-tanusitott-batorsagukert-1945-aprilis-25
a-hitlerjugend-tagjainak-talalkozoja-grunewald-stadionjaban-berlin-mellett-1933-junius
sturmgeschuetz-iii-40-ausf-g-rohamloeveg-valahol-a-szovjetunioban-1943
hitler-bormann-hess-epp-schaub-es-himmler-megerkeznek-az-nsdap-nagygyulesere-nuernbergben-1938-szeptember-6
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
finn-katona-panceloekoellel-a-keleti-fronton-1944-junius-30
nemet-waffen-ss-tisztek-szemuegyre-vesznek-egy-tiger-i-nehezharckocsit-1943
a-nemet-wehrmacht-tiger-i-nehezharckocsija-tuneziaban-1943-aprilis-majus
a-ii-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai-keleti-front-1941
nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-valasztasi-felvonulasa-nuernbergben-eloterben-adolf-hitler-es-hermann-goering-1927
adolf-hitler-kancellar-es-franz-von-papen-alkancellar-a-munka-uennepen-tartott-felvonulason-berlinben-1933-majus-1
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
hitler-ifjak-frontlatogatason-az-egyik-lovashadosztalynal-a-keleti-fronton-1944
josef-dietrich-adolf-hitler-es-heinrich-himmler-a-birodalmi-kancellaria-bejarataban-a-fuehrer-szueletesnapi-uennepsegen-1937-aprilis-20
adolf-hitler-es-hermann-goering-birodalmi-marsall-nemet-tabornokok-tarsasagaban-1944
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-katonainak-taktikai-megbeszelese-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
a-muveszettoertenesz-ernst-gall-adolf-hitler-es-albert-speer-tarsasagaban-muenchenben-1936-marcius-21
tiger-i-nehezharckocsi-a-gro-deutschland-hadosztalybol-es-zsakmanyolt-szovjet-zys-3-panceltoro-agyuk-litvania-1944
adolf-hitler-nemet-vezer-es-kancellar-az-olimpiai-faluban-koszonti-az-atletakat-a-iv-teli-olimpiai-jatekok-megnyitojan-garmisch-partenkirchenben-bajororszagban-1936-februar-6
a-das-reich-panceloshadosztaly-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsijai-kirovograd-ukrajna-tersegeben-1943-december