Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a politikusért, majd teljhatalmú Führer rajongó nő Hitler legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

Egy fontos dolog azonban gyakran elvész a Braunról szóló diskurzusban: profi fényképész volt, akinek a Hitlerről és köréről készült legértékesebb fotódokumentáció egy igen jelentős részét köszönheti az utókor. Bár a mindkettőjüket ábrázoló képeket jobbára nem maga Braun készítette (bár időzítő segítségével ez is egy lehetőség volt), kétségtelen, hogy jelentős részüknél szerepe volt tartalmuk alakításában és beállításukban, sokuk kimondottan az ő megrendelésére készült.

Braun és Hitler egy síüdülőben a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben. A kép bizonyára rendkívül informális körülmények között készült, mivel Hitler igen nyíltan teszi közel kedveséhez jobb kezét (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára továbbá négy és fél órányi mozgóképanyaggal is rendelkezik, amelyet Eva Braun készített – e képsorok főként Hitler berchtesgadeni rezidenciáján készültek, Bajorországban.

Hitler és Braun viszonya teljesen egyértelműen egyenlőtlen volt, ezt bizonyítja Braun két öngyilkossági kísérlete is a harmincas években, hogy ezzel felhívja magára a Führer figyelmét.

Mindazonáltal kapóra jött a nagynémet vezér számára barátnője szakmája, mivel Hitler egyik leghatékonyabb politikai eszköze a kiváló beállítású propaganda volt.

Hitler 55. születésnapján, 1944. április 20. (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)

A mindennapjaik során készült képek akár egy átlagos pár benyomását is kelthetik, amiből tisztán látszik, hogy Adolf Hitler hollywoodi ábrázolásának semmi köze a valósághoz.

Kép forrása: rarehistoricalphotos.com

Hitler és Braun egy Ursula Schneider nevű kislánnyal egy Braun által komponált fotósorozatban (kép forrása: rarehistoricalphotos.com)

Képek forrása: rarehistoricalphotos.com

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE