waffen-ss-nederland-onkentes-ss-pancelgranatos-hadosztaly-polo
schwarze-sonne-viking-fekete-nap-odinista-ferfi-triko
waffen-ss-30-januar-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-polo
eszaki-viking-harcos-valhalla-polo
thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
barnainges-nsdap-rohamosztagos-sturmabteilung-sa-polo
awb-afrikaner-weerstandsbeweging-del-afrikai-bur-ellenallas-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo
white-power-himzett-galleros-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A Franciaország északi partjainak közelében található Csatorna-szigetek volt egy olyan terület volt a II. világháború alatt, amely brit fennhatóság alól a németek irányítása alá került.

A szigetek 1940-es elfoglalása után gőzerővel építkezések kezdődtek, a Wehrmacht gyakorlatilag egy hatalmas erődöt csinált a szigetcsoportból - de végül sosem használták a katonai létesítményeket élesben, mivel a szövetséges partraszálló erők néhány incidenst kivéve meg sem merték támadni azokat.

A Csatorna szigeteket a britek stratégiailag nem tartották annyira fontosnak, ezért a védelmére pedig nem akartak embert és pénzt áldozni, így erőiket az Egyesült Királyság területére vonták vissza, tartva attól, hogy a németek hamarosan elsöprő erejű inváziót indíthatnak. A szigetek lakosságának felajánlották, hogy evakuálják őket, de a legtöbben így is maradtak.


Így a németek a Guernsey sziget kikötőjének bombázása után komolyabb összecsapások nélkül vették át az irányítást a szigetcsoporton. A Csatorna-szigetek megszerzése propaganda szempontjából jól jött Hitlernek, hiszen a Nagynémet Birodalom mégiscsak szerzett a brit területekből egy darabot. Ezt azonban meg is kellett tartani, emiatt pedig védelmi erődítmények építésről döntöttek egy évvel később.

Német katonák menetelnek Guernsey szigetén annak elfoglalása után.
Fotó: Express / Getty Images Hungary

1941 OKTÓBERÉTŐL KEZDVE KÖZEL 200 HELYSZÍNEN KEZDŐDTEK MEG A MUNKÁLATOK A KB. 200 NÉGYZETKILOMÉTERNYI SZIGETEN.


waffen-ss-charlemagne-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
awb-afrikaner-weerstandsbeweging-del-afrikai-bur-ellenallas-polo
halalfejes-himzett-kapucnis-pulover
odin-es-holloi-hugin-es-munin-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hungaria-polo
invisible-empire-ku-klux-klan-polo
waffen-ss-wallonien-ss-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
valknut-runa-kor-odinista-viking-polo

Ezek nem mentek gördülékenyen a szigetek földrajzi adottságai miatt: utakat, vasutakat kellett építeni, majd ezek után álltak neki bunkerek, lőállások, tornyok, kaszárnyák és földalatti alagutak kialakításának, több szakaszban. A munkálatokban nemcsak katonák, civilek és hadifoglyok vettek részt, közel ezer francia zsidót is a szigetekre szállítottak. A sziget méretéhez képest talán a legjobban megerősített Aldernay-n négy munkatábort is létrehoztak, ezek közül az egyik, a Sylt nevű 1943-tól koncentrációs táborként működött az SS irányítása alatt.

Fent: 150 mm-es ágyú a szigetcsoporthoz tartozó Saint Anne szigeten - Bal: Német katona egy középkori brit ágyú mellett a szigetcsoport elfoglalása után - Jobb: Német motoros járőrök Jersey partjainál 1941-ben
Fotó: Royal Air Force Museum / Getty Images

1944-re a munkatáborokba zárt emberek nagy részét kivonták a szigetről, mert a kontinensen volt rájuk szükség, de az erődítményrendszer jelentős része így is megépült.


Guernsey szigetén százezer tonnányi betont használták fel lőállások építéséhez, Alderney-n pedig háromezer embert állomásoztattak csak azért, hogy az oda telepített légvédelmi ütegeket kezelni tudják szükség esetén. A szigeten a partok mentén tizenhárom erődöt húztak fel, és több földalatti bunker is épült, ahol lőszert és élelmiszert tároltak. A több tíz kilométernyi alagútrendszer az építkezések utolsó szakaszában épült, már 1942-ben. Guernsey-n nem aprózták el a földalatti építkezéseket: amikor kétévnyi munka után összekötötték a két legnagyobb alagútrendszert, egy hétezer négyzetméteres földalatti gigabázis jött létre. A komplexumnak saját vízellátó rendszere is volt, a falakat több méter vastagra, bombabiztosra építették.

Az erődítményrendszer legemblematikusabb építménye a Guernsey szigeten található, MP 4 nevet viselő megfigyelőállás, amely öt emelet magas, falait pedig két méter vastag beton alkotja. Több ilyen állás épült a szigetcsoporton, ezek is hálózatot alkottak.

Hitler tervének megfelelően tehát a Csatorna-szigetekből néhány éven belül valóban félelmetes erődrendszer lett, közel száz lőállással és több száz légvédelmi ágyúval. Ráadásul még a régi brit erődöket is megerősítették.

MP 4 torony Guernsey-n
Fotó: Shutterstock

A D-napon, amikor megindultak a szövetséges erők, hogy partra szálljanak a tenger túlsó oldalán, Normandiában, a szigeten érzékelték is a hadműveletet, de a bombázók elhúztak a szigetcsoport fölött, a vízi erők pedig meg sem merték közelíteni a szigeteket. A német csapatok mindezek ellenére maradtak a helyükön.

Ha a lőállásoknak és ágyúknak nem is, de alagútrendszernek végül hasznát vették, mert földalatti kórházakat rendeztek be, és a Normandiában megsérült katonákat látták el itt. Az HMS Rodney brit hajó ugyan bombázta egyszer Alderney-t, de ez volt az egyetlen komolyabb támadás az erődítményrendszer ellen.

Végül 1945 május 9-én, a háború végén érkezett meg Guernsey partjaihoz az HMS Bulldog rombolóhajó, amelynek a fedélzetén megadták magukat a szigeten állomásozó német erők vezetői.


Rudolf Graf von Schmettow, aki 1945 februárjáig irányította a Csatorna-szigetekre rendelt német katonákat, így emlékezett vissza a hatvanas években egy helyi lapnak:

Miután elfoglaltuk a szigeteket, muszáj volt tartani őket. Leginkább azért, mert a hadsereg vezetése stratégiailag fontosnak tartotta őket, másrészt ha elvesztettük volna, akkor azzal a brit erők morálját növeljük. Miután elfoglaltuk a szigeteket, folyamatosan erősítéseket kértem, hogy készen álljunk, mert ha megtámadtak volna minket, nehezen tudtuk volna tartani a területet. Hitler is tisztában lehetett ezzel, ezért rendelte el 1941-ben, hogy minden áron bevehetetlen erőddé kell alakítani a Csatorna-szigeteket, méghozzá minél hamarabb.

Persze nem a Csatorna-szigeteken felhúzott védelmi rendszer volt az egyetlen, amelyik nem látott fegyveres konfliktust. A Spanyolország északi határától egészen Norvégián át felhúzott Atlanti fal több erődítménye is hiába várta a szövetséges erőket a II. világháború alatt.


thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
white-pride-worldwide-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko
awb-afrikaner-weerstandsbeweging-del-afrikai-bur-ellenallas-polo
white-pride-worldwide-himzett-galleros-polo
valhalla-az-istenek-csarnoka-polo
eszaki-viking-harcos-valhalla-polo
otto-von-skorzeny-ss-obersturmbannfuhrer-polo

wehmarcht-polo
waffen-ss-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-lssah-polo
meine-ehre-hei-t-treue-himzett-galleros-waffen-ss-polo
waffen-ss-kartsjager-onkentes-ss-hegyihadosztaly-polo
barnainges-rohamosztag-sturmabteilung-sa-himzett-polo
waffen-ss-nibelungen-ss-granatoshadosztaly-polo
benito-mussolini-polo
heinz-guderian-wehrmacht-tabornok-polo

Fotóarchívum

elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi
nemet-tigris-nehezharckocsi-municioval-es-uezemanyaggal-valo-utantoeltese-a-keleti-fronton-1944
horthy-miklos-es-adolf-hitler-u-bootokat-tekint-meg-a-magyar-kormanyzo-nemetorszagi-latogatasakor-kielben-1938-augusztus-22
a-fuhrer-udvozli-a-spanyol-polgarhaborubol-visszatero-condor-legio-csapatait
nemet-katonak-egy-sdkfz-251-fellanctalpas-harcjarmuvel-nyugat-magyarorszagon-1944
a-hitlerjugend-12-eves-katonaja-a-felso-szileziai-goldenaubol-szarmazo-alfred-zech-a-batorsagaert-kapott-masodik-osztalyu-vaskereszt-kituentetesevel-1945-marcius
osztrakok-tomegei-oromujjongassal-fogadjak-adolf-hitlert-ausztria-es-nemetorszag-egyesitesenek-eloestejen-1938-ban
porsche-gyartasu-loevegtornyokkal-szerelt-panzerkampfwagen-vi-b-koenigstiger-kiralytigris-nehezharkocsik-nyomulnak-elore-franciaorszagban-1944-junius
adolf-hitler-hermann-goering-heinrich-himmler-es-benito-mussolini-a-muencheni-konferencian-nemetorszagban-1938-szeptember-29
a-nemet-wehrmacht-katonaja-kemleli-az-orosz-sztyeppet-a-barbarossa-hadmuvelet-kezdeten-1941-julius
a-iii-birodalom-ritkan-latott-szines-fotoi-birodalmi-veteranok-napja-1939
nemet-harckocsizok-az-ebedjuket-fogyasztjak-a-teli-alcat-viselo-tigris-tankjuk-mellett-a-keleti-fronton-1944-januar
panzerkampfwagen-vi-tiger-i-ausf-e-nehezharckocsi-karbantartasa-a-keleti-fronton-1943-junius-21
adolf-hitler-es-benito-mussolini-az-olasz-hadsereg-diszsorfala-elott-velenceben-a-fuhrer-italiai-latogatasa-soran-1934-junius-14-16
wilhelm-knauth-obersturmfuhrer-egy-tigris-tank-tornyaban-a-keleti-fronton-1944-februar
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1123
adolf-hitler-es-josef-dietrich-a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-lssah-egysegeinel-tart-seregszemlet-a-kroll-operahaz-elott-berlinben-1938
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-muencheni-konferencia-elott-muenchenben-a-hatterben-hermann-goering-es-wilhelm-keitel-1938-szeptember-29
two-young-german-soldiers-armed-with-panzerfausts-and-mauser-rifles-jpg
hitlerjugend-tagok-edzest-tartanak-a-nemet-evangelikus-templom-mellett-sanghaj-varosaban-kinaban-1936-majus-1
nemet-waffen-ss-csapatok-egy-tiger-i-nehezharckocsi-kisereteben-kurszk-tersegeben-oroszorszagban-1943-junius
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
nemet-tiger-i-nehezharckocsi-leningrad-koezeleben-szovjet-oroszorszagban-1943
nemet-sdkfz-9-fallanctalpas-vontat-egy-tigris-nehezharckocsit-a-citadella-hadmuvelet-elokeszueleti-koezben-kurszk-szovjetunio-1943-junius
a-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai
nemet-katonak-a-tigris-harckocsijuk-pancelzatan-esett-seruelest-vizsgaljak-a-kurszki-csata-utan-1943-nyar
nemet-panzer-ii-and-panzer-i-konnyuharckocsik-horsens-varosaban-daniaban-1940-aprilis
nemet-harckocsizok-karbantartasi-feladatokat-vegeznek-egy-tigris-nehezharckocsin-a-keleti-fronton-kurszk-tersegeben-1943-nyar
nemet-harckocsizok-az-ut-szelen-pihennek-a-kurszki-csata-alatt-1943-julius
horthy-miklos-es-adolf-hitler-a-nemet-vezer-mercedes-kabriojaban-kielben-1938-augusztus-22