Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

1940 decemberében, három hónappal a német-olasz-japán háromhatalmi egyezmény aláírását követően japán tisztek kontingense érkezett Berlinbe újdonsült szövetségeseikkel konzultálni.

Vezetőjük Jamasita Tomojuki tábornok volt, a Japán Birodalmat ekkor de facto irányító veterán tábornok, aki gyakorlatilag egész felnőtt életét háborúzással töltötte. Néhány évvel később "Malájföld tigriseként" ismerte meg a világ, miután ő irányította Szingapúr 1942-es elfoglalását a britektől.

Néhány héttel Berlinbe érkezése után Jamasitát Hitlernek is bemutatták, a találkozóval mindkettőjüknek megvolt a maga célja: Hitler arra akarta rávenni a japánokat, üzenjenek hadat Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak, Jamasita pedig német harcászati és haditechnikai segítséget várt.

A Kínában aktívan háborúzó, a Szovjetunióval az előző évben Mandzsúriában rövid fegyveres konfliktusba keveredett Japánnak nem állt érdekében több frontot nyitnia, így a németek nem értek célt a találkozóval.

Habár a felek elvi szinten hitet tettek a szabad információcsere mellett, a német radarfejlesztésekről és hasonló témákról szóló kérdéseket a házigazdák rendre hárították, és csupán egyfajta idegenvezetést adtak a japán tiszti kontingensnek a németek által felszabadított európai területek jelentős német támaszpontjain – a vendégek értékelhető információhoz nem jutottak.

Magánbeszélgetéseiben Jamasita azonban többekkel megosztotta, hogy a Führer nem mély benyomást tett rá. A nyilvánosság felé is kedvező képet festett viszonyukról: a japán Aszahi Simbun hírlap berlini tudósítójának úgy nyilatkozott, Hitlert gyermekkora óta elámította Japán katonai ereje.

"Hitler hangsúlyozta, hogy az eljövendő korban Japán és Németország érdekei azonosak lesznek, mivel a kettőnek azonosak a spirituális gyökerei. Hitler és Mussolini nem érdekből egyesültek Japánnal, hanem szellemi egyetértésből" – mondta.

Az egyetértés egyrészt szellemi alapú volt, másik motivációja az arany volt. 1938 folyamán a Harmadik Birodalom jelentős aranytartalékokat vásárolt Európa-szerte, egyes becslések szerint száz tonnát is összegyűjthetett ekkoriban. A következő években, a háború megindulásával Lengyelország, Hollandia, Belgium és Csehszlovákia teljes aranytartalékát megszerezte, Nagy-Britannia saját tartalékait az inváziótól félve Kanadába menekítette.

Japán hasonlóképpen cselekedett az általa megszállt ázsiai területeken, a mai napig sokan hisznek a különféle legendákban, amelyek a Fülöp-szigetek dzsungeleiben vagy Észak-Kína kietlen sivatagaiban vannak elrejtve.

A háború előrehaladtával Németország idővel Japán tartalékait is igénybe vette: 1942-ben a franciaországi Lorient-ba tartó I-52 jelű japán tehertengeralattjárót több tonna arannyal a fedélzetén süllyesztették el a szövetségesek.

Jamasita később is fenntartotta a Hitlerrel kapcsolatos meglátásait a nyilvánosság előtt: hat hónappal találkozásuk után úgy nyilatkozott, a japán birodalmi eszme és a nemzetiszocializmus szellemisége meglepő egybeesést mutat.

Szövetségük pedig továbbra is fennállt: amikor 1942-ben vita bontakozott ki a japán katonai vezetésben az ázsiai terjeszkedés folytatásáról – a meglévő birtokok konszolidálása helyett –, Jamasita azok közé tartozott, akik az expanziót támogatták: meggyőzte őt Hitler azon felvetése, amely a brit gyarmati uralom alatt álló India lerohanását, valamint Nagy-Britannia kelet-afrikai gyarmatai és Dél-Afrika japán fennhatóság alá helyezését indítványozta.

Sajnálatos módon a Hitlerre való szövetség vezetett végül Jamasita halálához is: 1945 végén egy amerikai katonai bíróság úgynevezett "háborús bűnökért" halálra ítélte, és 1946 februárjában fel is akasztották. 

Fotóarchívum

reszben-alcazott-tiger-i-nehezharkocsi-kurszk-oroszorszag-tersegeben-1943-nyar
adolf-hitler-elso-vilaghaborus-bajtarsaival-a-franciaorszagi-fournes-en-weppes-tersegeben-1916-augusztus
a-nemzetkozi-olimpiai-bizottsag-tagjait-adolf-hitler-birodalmi-kancellar-vezeti-be-az-olimpiai-stadionba-berlinben-1936-junius-21
francia-somua-s35-francia-harckocsikkal-vonul-fel-a-wehrmacht-miutan-egyetlen-puslakoves-nelkul-bevettek-parizst-1941
nemet-tigris-nehezharckocsi-roncsa-olaszorszagban-roma-kozeleben-1944-junius-18
adolf-hitler-jobbrol-elso-az-ulo-sorban-a-bajor-16-tartalekos-gyalogsagi-hadosztaly-tagjaival-1914-1918
benito-mussolini-megtekint-egy-panzer-v-loevegtoronybol-kialakitott-vedelmi-allast-eszak-olaszorszagban-1944
hugo-jaeger-archiv-a-reich-monumentalis-pillanatai-szinesben-1567
blomberg-fritsch-es-hitler-egy-katonai-gyakorlaton-celleben-nemetorszagban-1935-szeptember-7
nemet-tiger-i-nehezharckocsi-municiot-fogad-egy-masik-harcjarmurol-a-keleti-fronton-1944-januar-februar
adolf-hitler-a-bajororszagi-landsberg-boertoenbol-valo-szabadulasat-koevetoen-1924-december-20
albert-speer-adolf-hitler-es-arno-breker-turistauton-parizsban-franciaorszagban-1940-junius-23
a-iii-birodalom-ritka-fotoi-szinesben-a-w-ss-parancsnokai-sylvester-stadler-1942
hitler-ifjak-frontlatogatason-az-egyik-lovashadosztalynal-a-keleti-fronton-1944
adolf-hitler-es-jozef-tiso-az-elso-szlovak-koeztarsasag-elnoeke-1940-julius
alcazott-panzer-v-panther-ausf-d-koezepes-harckocsi-monte-cassino-tersegeben-olaszorszagban-1944-aprilis-majus
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-fotoi-2
adolf-hitler-es-eva-braun-a-fuhrer-blondi-kutyajaval-es-egy-masikkal-obersalzbergben-bajororszagban-1942-junius-14
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
alcazott-panzer-v-panther-ausf-d-koezepes-harckocsi-cassino-tersegeben-olaszorszagban-1944-aprilis-majus
egy-hitlerjugend-ifju-a-nemet-lanyok-ligajanak-varrodajaban-meretre-igazitason-1942-julius
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-motorjanak-csereje-a-keleti-fronton-1943-1944
nemet-katonak-egy-csoportja-tiger-i-nehezharckocsi-nyomaban-egy-lerombolt-olasz-varosban-1944
tiger-i-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1944-februar-wehmeyer
nemet-marder-iii-pancelvadasz-nyomul-elore-a-szovjetunioban-valahol-a-kaukazusban-1942-nyar
adolf-hitler-kancellar-es-franz-von-papen-alkancellar-a-munka-uennepen-tartott-felvonulason-berlinben-1933-majus-1
adolf-hitler-konvoja-az-unneplo-becsi-tomegben-ausztrianak-a-nagynemet-birodalomhoz-valo-csatlakozasa-utan-1938-marcius-14
tiger-i-nehezharckocsi-ket-teherautora-szerelt-2-cm-flakvierling-38-negycsovu-legvedelmi-gepagyu-kisereteben-oroszorszagban-1944-tavasz
hitler-kancellar-beszel-a-reichstag-tagjainak-a-kroll-operahazban-berlinben-1941-majus-4
amerikai-katona-elfogott-tiger-i-nehezharckocsival-pozol-tunis-koezeleben-eszak-afrikaban-1943