waffen-ss-division-das-reich-ss-panceloshadosztaly-himzett-galleros-polo
waffen-ss-nibelungen-ss-granatoshadosztaly-polo
horst-wessel-nsdap-rohamosztagos-polo
waffen-ss-dirlewanger-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
white-power-polo
norseman-polo
waffen-ss-charlemagne-ss-fegyveres-granatos-hadosztaly-polo
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
white-power-noi-triko
valhalla-var-rad-norveg-waffen-ss-tobororzoplakat-polo

Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

A 84 éves Bosnyák Imrét, a Nyilaskeresztes Párt egykori propagandistáját, 1997. augusztus 24-én temették a Rákoskeresztúri köztemető 298-as parcellájába.

A temetés költségét – 124421 forint – a Kisgazdapárt VII. kerületi szervezete állta. Egy korabeli közlés szerint Torgyán József 160 ezer forintot biztosított a pártkasszából az idős hungarista Imre bácsi temetésére. A szertartáson Faddy Ottmár atya búcsúztatta, s jelen volt az FKGP alelnöke, Lányi Zsolt, és Homoki János későbbi politikai államtitkár is.

"Bosnyák életének utolsó éveiben a legtöbb energiát Szálasi sírjának felkutatására fordította" – írta 1999. március 16-án a Népszabadságban a temetés körülményeiről beszámoló Freész Károly.


wewelsburg-schwarze-sonne-waffen-ss-zaszlo
waffen-ss-totenkopf-zaszlo

A rendszerváltás után meggyőződésévé vált, noha erről biztosat eleinte nem tudhatott, hogy a nemzetvezetőt az új köztemető 298-as parcellájába temették. Felvetését arra alapozta, hogy a háború utáni években valóban ott hantolták el (kevésbé cizelláltan fogalmazva, gödörbe hajigálták) a politikai kivégzettek többségét. Mikor 1992 környékén a Rákoskeresztúri temetőben bolyongva egy ismerős névre bukkant az elhagyott, gazos 298-as parcellában, akkor döbbent rá, hogy lábai alatt – szavai szerint – egy "kis Katyn" hever, utalva erre a szojvetek által kivégzett lengyel tisztek tömegsírjára. Később feltárásokat is végeztek az irányítása alatt a felfedezett területen, még az MDF kormány idején. Bosnyák később azt kérte környezetétől, hogy a 298-as parcellába temessék, mert Szálasi közelében szeretne nyugodni.

Bosnyák – akinek fő műve a hungarista mártírok emléktábláját is prezentáló – 298-as parcella rendbehozatala volt, 1995-ben nyilatkozott a kanadai hungarista lapnak, a 24 órának. Szemenyei-Kiss Tamásnak mesélt gazdag életéről. Elmondta, már gyerekkorában megérintette a hungarizmus eszméje. Ez volt az oka annak, hogy 1935-ben belépett a Nemzet Akaratának Pártjába, s huszonegy évesen a VIII. kerületi alapszervezet ifjúsági vezetője volt. Nagybátyja, Bosnyák Zoltán, a Szemben Judeával és a Budapest elzsidósodása című könyvek, illetve és a Harc néven futó hungarista lap főszerkesztője volt.

A fiatal Bosnyák részt vett 1939-ben a Szálasi kiszabadítására szervezett összeesküvésben, ezért elítélték. A börtönből 1944. október 21-én, a nyilas hatalomvétel után szabadult, s Szálasi propagandaminsztériumában kapott állást. A háború után a hungarista vezetőkkel Nyugatra menekült, szovjet katonák tartóztatták le Bécsben. Szökési kísérlet közben állítólag "rátámadt" egy szovjet tisztre, ezért tíz évet lehúzott a szibériai gulágon. 1955-ben keveredett haza. 1957-ben három évre újra internálták.


huseg-es-becsulet-waffen-ss-hagyomanyorzo-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-kapucnis-pulover
schwarze-sonne-fekete-nap-kapucnis-pulover
thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
otto-von-skorzeny-ss-obersturmbannfuhrer-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-polo
waffen-grenadier-division-der-ss-hunyadi-polo
thor-mit-uns-viking-runa-kapucnis-pulover

Hogy 1960 és 1990 között mit csinált, azt nem lehet pontosan tudni. A rendszerváltás után mindenesetre aktivizálta magát, noha a megfelelési kényszerben szenvedő Magyarok Nemzeti Szövetsége (nyilaskeresztes múltja miatt) 1994-ben kizárta soraiból. Bosnyák azonban 1997-ig az erzsébetvárosi FKGP-szervezet vezetőségi tagja maradhatott. 

Bosnyák a 298-as parcella rendbehozatalakor még mint nemzeti szövetséges aktivista, illetve a Mártírok Igazságtévő Bizottsága elnökeként tevékenykedett. Bosnyákék emlékezetes magánakciója a 301-es parcella előterébe fölállított székelykapu volt, amit a 301-es parcellába tervezett és fölállított, ’56 szellemét idéző Jovánovics-emlékmű mellé szántak. A székelykapu körül kialakult purparlé során Bosnyák többször hivatkozott arra, hogy az akkori belügyminiszter, Boross Péter segítséget nyújtott neki, s rendőri védelem alá helyezte a kaput. "A székelykapu felállításának célja elsősorban az volt – írta az eset kapcsán György Péter –, hogy a rehabilitáció szelleme a hungaristákra is vonatkozzék."  A kaput végül, Borossnak is köszönhetően, arrébb helyezték, de a hosszú ideig tartó civakodás során másodlagos kérdéssé vált, hogy kiknek a nevét vésik föl a nemzeti emlékhely márványtábláira.

Boross Antall örökébe szeretett volna lépni, közte és a Demszky-féle Budapest között pedig kifejezetten rossz volt a viszony. Boross belügyminiszterként úgy bábáskodott a nemzeti emlékhelyek kialakításán, hogy a hungaristák gyakran szerettek arra hivatkozni: maguk mögött tudhatják a kormányt. Tizenhat évvel később Boross volt azonban az, aki bizottságot hozott létre azért, hogy a budai kitörésben részt vevők nevét lekaparják a Bosnyák Imre által gründolt emléktáblákról. Eléggé hálátlan feladat lehett ezt a nemtelenséget végrehajtani.

A korabeli FKGP-alelnök Lányi Zsolt – aki aktív idejében csendőr emléktáblát is avatott – 1999-ben az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökeként nyilatkozott arról, hogy magánemberként vett részt Bosnyák temetési szertartásán. "Ő valóban eléggé szélsőjobboldali ember volt – értékelte Imre bácsi ténykedését Lányi –, a régi rendszerben le is csukták emiatt.” 

A szélsőjobb és szélsőbal között szédelgő Szemenyei-Kiss Tamás (1945 - 2020) A párthalott címmel reflektált a kisgazdafőnökök nyilatkozataira. Ebből az derült ki, hogy a Nemzeti Panteon-béli búcsúztatást az FKGP és a Hungarista Mozgalom képviselőiből létrehozott közös bizottság szervezte. A felek arról is megállapodtak, hogy a gyászszertartáson a hungaristák csak az Árpád-sávos zászlót használhatják, mellőzik az egyenruhát és a többi jelképet. "Ez elsősorban Lányi Zsolt és Torgyán József kérése volt" – írja Szemenyei. – "Mint mondották, az FKGP parlamenti párt, és különben is vigyáznunk kell egymásra”.

Lányi beszédet is mondott a temetésen. Nagyszerű hazafinak, a legkiválóbb hungaristának nevezte Bosnyákot. Szintén Szemenyeitől származó információ, hogy Bosnyák a kisgazdaidőkben tanácsadóként tevékenykedett a Belgrád-rakparti székházban, a VII. kerületi szervezet pedig készséggel árulta a Kanadában szerkesztett központi hungarista lapot, a 24 órát.

Bosnyák Imre végakarata teljesült, amikor az övéi közé temették. Nincs benne semmi véletlen és meglepő. Legyen könnyű neki a föld!

thor-mit-uns-viking-runa-ferfi-triko
schwarze-sonne-fekete-nap-polo
amerikai-konfoderacios-allamok-zaszlaja-polo
waffen-ss-batschka-onkentes-granatos-hadosztaly-polo
panzerdivision-waffen-ss-totenkopf-ss-panceloshadosztaly-triko
wewelsburg-schwarze-sonne-fekete-nap-triko
good-night-left-side-skinhead-polo
schwarze-sonne-fekete-nap-noi-triko

Fotóarchívum

nemet-granatos-az-ellenseges-tuz-elol-egy-rokalyukba-vetodik-valahol-a-keleti-fronton-szovjetunio-1943
blomberg-fritsch-es-hitler-egy-katonai-gyakorlaton-celleben-nemetorszagban-1935-szeptember-7
adolf-hitler-beszel-paul-von-hindenburg-nemet-birodalmi-elnoek-temetesen-a-tannenberg-emlekmunel-kelet-poroszorszagban-1934-augusztus-07
szalasi-ferenc-nemzetvezetonek-verbirosagi-targyalasa-elott-megmutatjak-a-szovjet-altal-romba-doentoett-varost-1946-februar-6
werner-von-blomberg-birodalmi-haduegyminiszter-es-adolf-hitler-vezer-es-kancellar-a-nemet-wehrmacht-seregszemlejen-nuernbergben-1937-szeptember-6-13
bolgar-civilek-vizzel-kinalnak-egy-nemet-motortost-avagy-kradmeldert-bulgaria-1942
nemet-gyalogosok-figyelik-az-ellenseges-mozgast-mielott-tovabb-haladnak-szovjet-terueleten-1941-julius
elfeledett-pillanatok-a-tortenelemben-a-iii-birodalom-ritkan-latott-fotoi-2
waffen-ss-pancelosparancsnokok-tanacskozasa-a-harcmezon-oroszorszagban-1944-januar
nemet-katonak-sztalingrad-alatt-a-varosi-harcok-soran-szemben-a-szovjetekkel-1942-oktober-7
teli-alcazasu-nemet-tiger-i-nehezharckocsik-vitebsk-tersegeben-feheroroszorszagban-1944-marcius
a-231-es-toronyszamu-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-oroszorszagban-1943-nyar
az-nsdap-tagjainak-gyulese-nuernberg-kuelterueleten-eloel-hitler-moegoette-az-ifju-hess-streicher-strasser-himmler-es-fraz-pfeffer-von-salomon-1927
adolf-hitler-kancellar-es-franz-von-papen-alkancellar-a-munka-uennepen-tartott-felvonulason-berlinben-1933-majus-1
nemet-katona-posztol-egy-mozgaskeptelen-tiger-i-nehezharkocsi-mellett-villers-bocage-varosaban-franciaorszagban-1944-junius
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
a-nemet-12-hitlerjugend-ss-pancelos-hadosztaly-panzer-iv-harckocsijainak-es-legenysegenek-szemleje-rundstedt-tabornagy-altal-eszak-franciaorszagban-1944-januar
mussolini-hitler-es-chamberlain-a-muencheni-konferencia-targyaloasztalanal-nemetorszagban-koezoettuek-hitler-tolmacsa-paul-otto-gustav-schmidt-1938-szeptember-29
a-nemet-wehrmacht-tiger-i-nehezharckocsija-tuneziaban-1943-aprilis-majus
a-hitlerjugend-tagjainak-felvonulasa-potsdamban-a-weimari-koeztarsasag-idejen-1932
hitlerjugend-tagok-taborozas-koezben-hangszereiken-jatszanak-1930-as-evek
a-ii-vilaghaboru-nagy-pillanatai-szinesben-gorogorszag-1941
adolf-hitler-neville-chamberlaint-koeszoenti-obersalzbergben-jobbra-joachim-von-ribbentrop-1938-szeptember-15
wehrmacht-katonak-pihenoje-nyugati-hadjarat-idejen-valahol-hollandia-es-belgium-hataran-1940-majus
a-vilaghaboru-cenzurazott-pillanatai-2
a-wiking-hadosztaly-felderitoje-kemleli-az-ellenseges-teruletet-valahol-a-keleti-fronton-1941
wehrmacht-gyalogsag-es-panzerkampfwagen-vi-tiger-i-nehezharckocsi-a-keleti-fronton-1944-januar
adolf-hitler-beszel-a-nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-gyulesen-a-lustgarten-parkban-berlinben-a-munka-unnepen-1936-majus-1
a-leibstandarte-ss-adolf-hitler-panceloshadosztaly-pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsija-eszak-franciaorszagban-1944-tavasz
adolf-hitler-fuehrer-es-kancellart-orszagjarasa-koezben-uenneplo-toemeg-koeszoenti-a-visszacsatolt-szudetavideken-1938-oktober-4