Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Egy 95 éves brit veterán szép emlékei Erwin Rommelről, aki cigarettát, sört, ennivalót adott neki, és megmentette az életét.

Az észak-afrikai hadszíntéren nyújtott kiváló teljesítménye miatt a „Sivatagi Róka” néven is ismert Erwin Rommelt mindig is a kevésbé gonosz nácik közé sorolták a mítoszgyártók, róla szabad jókat is mondani. Egy 95 éves brit háborús veterán most elérkezettnek látta az időt, hogy felelevenítse a vele kapcsolatos szép emlékeit.

Rommel azért nem került a leggonoszabb nácik közé, mert egyrészt az észak-afrikai hadszíntéren még a hivatalos történészek szerint sem történt holokauszt, másrészt 1944-ben állítólag kapcsolatban állt a Hitler elleni merénylet szervezőivel. Úgyhogy nem különösebben meglepő, hogy a most 95 esztendős brit veterán is csupa jót mesélt a német tábornokról, aki „cigarettát, sört és ennivalót is biztosított a számára”, és „megmentette az életét”. A megható történet azzal kezdődik, hogy Roy Wooldridge brit mérnök százados éppen a mézesheteit élvezte, amikor jött a parancs: azonnal jelentkezzen az egységénél.

1944 májusa volt, a szövetségesek a partraszállásra készültek. Azonban bizonyos víz alatti tárgyakról készült felvételek aggodalomra adtak okot, mert azt lehetett gondolni, hogy a németek elaknásították a normandiai partszakaszt. Így hát hősünknek egy négyfős egységhez kellett csatlakoznia, melynek éjszakai titkos akciók során kellett megállapítania, hogy valóban vannak-e aknák a víz alatt. Hogy mire jutottak a bátor hadfiak, az a történetből nem derült ki, de történetünk szempontjából nem is lényeges. Ami fontos, az, hogy az egység utolsó bevetése során a gaz nácik észrevették, és elfogták mind a négy brit felderítőt.

És mi történt ezután? A veterán brit katona a következőképpen elevenítette föl a nem mindennapi eseményeket: „Elvittek egy házba, ahol két hétig tartó kihallgatás következett. Azt akarták tudni, mit csináltunk, de nem mondtam nekik semmit. Ezután egy kastélyba mentünk, ahol adtak egy csésze teát és egy kis süteményt. Azt mondták, mosakodjam meg, és csinosítsam ki magam, mert egy nagyon fontos emberrel fogok találkozni. Bevezettek egy szobába, ahol egy nagy asztal mögött maga Rommel ült. Azonnal megismertem őt, mert korábban tanulmányoztam a róla készült fényképeket.”

Rommel is feltette a fogoly brit katonának a kérdést: mi célból érkezett Franciaországba? Hősünk azonban nem mondta meg az igazat. Ám nem kínozták meg, sőt ki sem végezték, holott korábban a németek állítólag azzal fenyegették, hogy mivel felderítő tevékenységet folytatott, agyon fogják lőni. Csakhogy a német létére meglepően jóságos Rommel azt kérdezte a megszeppent brit fogolytól, hogy mire van szüksége. A válasz a következőképpen hangzott: „egy korsó sörre, egy doboz cigire és egy jó ételre”. Ezután a gaz nácik Woldridge-t bevezették az étkezdébe, ahol pincér szolgálta ki. “Az asztalon pedig ott volt a sör, a cigaretta és egy tál étel. Nem értettem az egészet” – emlékezett vissza a most 95 éves aggastyán.

Wooldridge századost később egy észak-németországi hadifogolytáborba vitték, ahol a háború végéig raboskodott. Később a Derby Egyetem igazgatója lett. Felesége, Phyllis, 25 éve meghalt. Van két fia, és három unokával is büszkélkedhet. A veterán brit katona most is őrzi a Rommeltől kapott cigarettás dobozt, és háborús hőstetteiért kapott kitüntetéseit is büszkén mutogatja.

A szövetséges katonai vezetők tisztelték a „Sivatagi Rókát”, és féltek tőle, de a hivatalos történészek szerint a nemzetiszocialisták körében nem örvendett feltétlen népszerűségnek. A Normandiában bekövetkezett partraszállás váratlanul érte az akkoriban az egyik Franciaországban állomásozó hadsereg élén álló Rommelt. (Egyes feltételezések szerint egy családi eseményen vett részt, mások szerint éppen úton volt Hitlerhez, hogy engedélyt kérjen tőle a csapatai átcsoportosításához.) Azonnal visszatért a frontra, de a szövetségesek előrenyomulását a hősiesen harcoló német katonák nem voltak képesek feltartóztatni. Rommel állítólag nem hajtotta végre az ellenséges felderítők kivégezésére vonatkozó parancsot, Manfred nevű fia szerint pedig 1944 nyarán édesapja le akarta tenni a fegyvert az előrenyomuló szövetségesek előtt.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy kapcsolatban állt azokkal az árulókkal, akik kísérletet tettek Hitler meggyilkolására. Amikor ez kiderült, Hitler - képletesen - selyemzsinórt küldött neki. A hivatalos bejelentés szerint szívroham végzett vele. Néhány évvel ezelőtt olyan dokumentumok kerültek napvilágra, amelyekből az derült ki, hogy egy orvos meghamisította a legendás német tábornok haláláról szóló jelentést, szívinfarktusnak állítva be Rommel öngyilkosságát.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE