Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Titkos misszióra jelentkezett önkéntesként, így nem is számíthatott rá, hogy a 20. század egyik leghíresebb kivégzésének aktív részese lesz.

Bár nem bánta meg, hogy tettével hozzájárult a gyűlölt rezsim bukásához, Ionel Boeru életét beárnyékolták az 1989. december 25-i események. Ötödik napja tartottak a forradalommá terebélyesedett tiltakozó megmozdulások, amikor a Teheránból hazatérő román diktátor százezres nagygyűlést hívott össze Bukarest belvárosába, hogy meggyőzze a tömegeket a fejlett román szocialista társadalom eredményeiről és béremelést ígérjen.

A Conducator elszámította magát, beszédét füttyszó és petárdarobbanások hangja zavarta meg, a tévéadás megszakadt, a tanácstalan elnök-pártfőtitkár ekkor berekesztette a gyűlést.

Ceausescuék másnap kénytelenek voltak elmenekülni a román fővárosból. Nem jutottak messze, hiszen az őket szállító helikopternek le kellett szállnia, így hamar elfogták őket, majd a targovistei (Dél-Románia) laktanyába szállították a házaspárt.

A romániai harcok lanyhuló intenzitással, de még folytak, amikor december 25-én este a bukaresti televízió bejelentette: az előző nap felállított rendkívüli katonai bíróság Nicolae és Elena Ceausescut bűnösnek találta népirtásban, az államhatalom aláásásában, közvagyon rombolásában és a nemzetgazdaság lezüllesztésében, mindezekért halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte őket, az ítéletet végrehajtották. A Ceausescu-házaspár kivégzéséről készült képkockák - amelyek vágott változatát még aznap bemutatták a román televízióban - a nyugati sajtó közreműködésének köszönhetően azonnal bejárták a világot.

Ionel Boeru kezei még ma is remegnek, amikor arra a bizonyos napra gondol. Az egykori ejtőernyősnek jutott két másik társával ugyanis a történelmi feladat: golyót repíteni Nicolae és Elena Ceausescuba. Karácsony napján ő vezette ki a teremből a már bukott román diktátort, akit feleségével együtt a rögtönítélő bíróság által lefolytatott csaknem másfél órás tárgyalás után ítéltek halálra. Útban a laktanya-parancsnokság épületének bejáratától alig 10 méterre lévő fal, a vesztőhely felé, a Conducator az Internacionálét énekelte, majd azt kiáltotta: „Éljen a szabad és független Román Szocialista Köztársaság!”

A kivégzés olyan gyorsan történt, hogy a felvételeket készítő haditudósító csak az utolsó néhány sorozatot és a már halott Ceausescu-házaspárt tudta lefilmezni. Az a néhány másodperc a volt ejtőernyős katona egész életére árnyékot vetett.

„Még mindig ideges vagyok, amikor erről kell beszélni” - nyilatkozta Boeru a The Guardiannek. "Két élet, amit kioltottam. Háborúban ez még elfogadott, de amikor fegyvertelen embereket kell megölni, az sokkal nehezebb. Senkinek nem kívánom, még ha ez is volt a feladatom: embereket ölni" - tette hozzá. Mint a 20. század egyik leghíresebb kivégzőosztagának tagja, Boerunank komoly árat kellett fizetnie: magánélete, családi békéje és házassága is megsínylette az 1989. decemberi eseményeket.

A romániai forradalom idején 31 éves Boeru tisztként szolgált egy elit ejtőernyős alakulat tagjaként, amikor karácsonykor önkéntesként jelentkezett a titkos küldetésre. „A miniszter megkérdezte: » Kapitány, meg tudod ezt tenni?« Azt mondtam, »Igen«. Mit mondhattam volna?” - idézte fel az akkori eseményeket Boeru, aki december 21-én társaival együtt még annak az embernek fogadott hűségesküt, akinek életét néhány nappal később ő maga oltotta ki. „Alá kellett írnunk egy nyilatkozatot, miszerint nem értünk egyet a forradalommal. Esküt kellett tennünk Ceausescu támogatására és védelmére.”

Boeru alakulata a Szabad Európa Rádión követte végig az egész Románián végigsöprő forradalmi eseményeket. Teljesen letaglózva álltak, amint a kommunista hatalom székhelyét, a Központi Bizottság fakószürke épületét elfoglalták a tüntetők, Ceausescu pedig helikopterrel menekül el feleségével. „December 22-én a katonák sírtak a boldogságtól, olyan embereket, akikről korábban azt hitted, egyetértenek a rendszerrel, teljesen letaglózták az érzelmeik. Elővettük az elrejtett alkoholt, egy nagyon rossz minőségű konyakot, és ittunk” - folytatja Boeru.

Boeru, ha nem is büszkén, de váltig állítja: az ő fegyvere oltotta ki a Ceausescu-házaspár életét. Mikor a három ejtőernyős tüzet nyitott, egyik társa néhány pillanatra leblokkolt, a másik pedig elfelejtette automata üzemmódra állítani az AK-47-esét, így csak néhány egyes lövést adott le fegyveréből. „Nagyon gyorsan tüzeltem. Úgy érzem, segítettem nekik méltósággal meghalni” - mondta az egykori tiszt.

Fotóarchívum

adolf-hitler-nemet-kancellar-es-paul-von-hindenburg-birodalmi-elnoek-potsdamban-az-ujjaepitett-reichstag-megnyitasakor-1933-marcius-21
nemet-katonak-a-tigris-harckocsijuk-pancelzatan-esett-seruelest-vizsgaljak-a-kurszki-csata-utan-1943-nyar
a-totenkopf-panceloshadosztaly-katonai-valahol-lengyelorszagban-1944
wilhelm-knauth-ss-obersturmfuhrer-lovagkereszt-kituntetest-vesz-at-egy-tigris-harckocsi-elott-a-szovjetunioban-1943-november-17-en
nemet-tigris-nehezharckocsi-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1943-junius-22
nemet-harckocsizok-az-ebedjuket-fogyasztjak-a-teli-alcat-viselo-tigris-tankjuk-mellett-a-keleti-fronton-1944-januar
adolf-hitler-hermann-goering-heinrich-himmler-es-benito-mussolini-a-muencheni-konferencian-nemetorszagban-1938-szeptember-29
nemzetiszocialista-nemet-munkaspart-valasztasi-felvonulasa-nuernbergben-eloterben-adolf-hitler-es-hermann-goering-1927
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-masik-arca
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-ket-tengelyhatalom-vezetoinek-csucstalalkozojan-munchenben-1940
a-6-nemet-hadsereg-felvonul-sztalingrad-alatt-1942-augusztus
panzerkampfwagen-vi-b-tiger-ii-avagy-kiralytigris-nehezharckocsi-alcazasanak-festese-franciaorszagban-1944-junius
nemet-katonak-egy-csoportja-tiger-i-nehezharckocsi-nyomaban-egy-lerombolt-olasz-varosban-1944
adolf-hitler-a-bajororszagi-landsberg-boertoenbol-valo-szabadulasat-koevetoen-1924-december-20
nemet-tiger-i-nehezharckocsik-helyreallitasa-a-keleti-fronton-1944-februar
adolf-hitler-elso-vilaghaborus-bajtarsaival-a-franciaorszagi-fournes-en-weppes-tersegeben-1916-augusztus
nemet-katonak-egy-stug-iii-as-fedezekeben-a-keleti-fronton-1943
amerikai-hadifoglyok-haladnak-el-egy-tiger-ii-kiralytigris-nehezharckocsi-elott-az-ardennekben-1944
a-ii-vilaghaboru-nagy-pillanatai-szinesben-gorogorszag-1941
pzkpfw-vi-ausf-e-tiger-i-nehezharckocsi-a-szemelyzettel-a-fedelzeten-egy-francia-varosban-1944-julius-augusztus
adolf-hitler-es-vilmos-porosz-kiralyi-herceg-potsdamban-az-ujjaepitett-reichstag-megnyitasakor-1933-marcius-21
benito-mussolini-es-adolf-hitler-a-muncheni-konferencia-elott-a-muncheni-fopalyaudvaron-1938-szeptember-29
adolf-hitler-sebesuelesbol-labadozo-elso-vilaghaborus-bajtarsai-koereben-berlin-koezeleben-1916-oktober-26
adolf-hitler-latogatasa-az-ordensburg-vogelsang-nemzetiszocialista-elitkepzo-iskolaban-eszak-rajna-vesztfaliaban-1937-aprilis-20
nemet-waffen-ss-tisztek-szemuegyre-vesznek-egy-tiger-i-nehezharckocsit-1943
adolf-hitler-neville-chamberlaint-koeszoenti-obersalzbergben-jobbra-joachim-von-ribbentrop-1938-szeptember-15
nemet-nehezgeppuskas-mg42-es-fegyverevel-jugoszlaviaban-partizanvadaszat-koezben-1944
elfeledett-tortenelem-a-iii-birodalom-monumentalis-pillanatai-szinesben-34
nemet-tiger-i-nehezharckocsit-municioval-toelt-fel-legenysege-a-keleti-fronton-1944-januar-februar
nemet-katona-szovjetek-altal-kivegzett-orosz-dezertoroek-csaladjaval-belgorodban-1943