Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A nemzetiszocialista párt és az 1933-1945 közötti német rendszer egyik legfontosabb alapja a Hitlerjugend néven ismert ifjúsági szervezet volt, amelynek szinte kivétel nélkül valamennyi korabeli német gyermek a tagjává vált.

A Hitlerhez hű, katonai szolgálatra alkalmas férfiak kinevelését célzó szervezet révén a háború legvégső, elkeseredett szakaszában már frontszolgálatra is vezényelték őket.

A két világháború közötti időszakban a különféle ifjúsági szervezetek nagy népszerűségnek örvendtek. A legnagyobb kétségtelenül a világszerte elterjedt cserkészmozgalom volt, amely 1909-ben Angliából indult, de gyorsan megjelent Németországban is. Nem meglepő hát, hogy az 1920-as éve elejétől formálódó NSDAP szintén létrehozta saját ifjúsági szervezetét. Az 1922-ben alapított, majd 1926-tól a jól ismert Hitlerjugend néven működő szervezet célja az volt, hogy biztosítsa a nemzetiszocialisták félkatonai szervezetének, az SA-nak az utánpótlását.

1933 januárjában a Hitlerjugend már 50 ezer tagot számlált, majd a hatalomátvétel után ez a szám rohamosan emelkedni kezdett és az év végére már elérte a két milliót is. Ahogy a társadalmi élet minden területén, Hitler az ifjúsági szervezetek körében és az abszolút ellenőrzésre törekedett. Sorra tiltották be a különféle németellenes ifjúsági szervezeteket, amelyek a kommunistákhoz, vagy zsidó-liberális pártokhoz kötődtek. Végül 1936-ban egységesen feloszlatták valamennyi ilyen szervezetet, beleértve a cserkészeket is és – nem zsidó – tagjaik számára kötelezővé tették a Hitlerjugendhez való csatlakozást.

Az ideológiai okok mellett természetesen praktikus okai is voltak eme lépéseknek, hiszen más szervezetek híján az Hitlerjugend vált az egyetlen lehetséges választássá azon fiatalok részére, akik továbbra is szerettek volna cserkész-tapasztalatot szerezni. A patrióta szervezet pedig lehetőséget is biztosított erre és a cserkészet számos elemét (túrázást, táborozást, egyenruha viselést vagy éppen a tábortűz melletti történetmesélést) átemelte saját képzési rendszerébe.

1939-re már a német gyermekek több mint 90%-a Hitlerjugend tag volt. A rendszernek így lehetősége nyílt a fiatalokat a leginkább tanulékony korukban indoktrinálni a nemzetiszocialista értékrendszer szerint. A módszer olyan sikeresnek bizonyult, minthogy több példát ismerünk arra, amikor egy-egy gyerek megtagadta szüleit, ha azok nem voltak hűek a rendszerhez.

A Hitlerjugend kezdeti cserkészszerű tevékenységei azonban fokozatosan átalakultak és a legfőbb céllá a német birodalomhoz feltétlen hű, hadviselésre alkalmas férfiak kinevelése vált. A szervezet női szárnya, a Német Lányszövetség pedig a fiatal lányokat készítette fel a későbbi feleség és anya szerepre.

A gyerekek megtanulták a fegyverhasználatot, illetve különféle pártrendezvényeken felvonultak és énekeltek. Alfons Heck az 1980-as években így emlékezett vissza gyermekkorára: „Adolf Hitlerhez tartoztam testben és lélekben egyaránt.”

A háború évei alatt előfordultak olyan fiatalok, akik megtagadták a belépést a Hitlerjugendbe, sőt előfordult, hogy saját, illegális szervezeteket hoztak létre. Ezek közül a leghíresebb az Edelweiss Kalózok voltak, akik deklaráltan a Hitlerjugend ellenségeként léptek fel. Becslések szerint mintegy 5 ezer ilyen kalóz működött, akik háborúellenes falfirkákkal, szabotázsakciókkal és különféle erőszakos és békés módszerekkel igyekeztek szembeszállni a Harmadik Birodalommal. 1944-ben 6 tagjukat tárgyalás nélkül fel is akasztották Kölnben.

Ahogy a háború menete lassan megfordult és a frontvonalak elkezdtek Németország felé közelíteni, úgy vált egyre gyakoribbá a Hitlerjugend tagjainak katonai bevetése is. 1943-ban már minden 17. életévét betöltött fiút katonai szolgálatra köteleztek, majd 1945-ben még fiatalabbak is fegyvert fogtak a Vaterland területére benyomuló Vörös Hadsereg ellen.

A fanatikus hazafivá nevelt fiatalok gyakorlatilag öngyilkos küldetésekre indultak. Gyakran mindössze egy páncélököllel a kezükben néztek farkasszemet egy tankkal, és ha félelmükben elszaladtak volna, a szovjet katonák könyörületére nem számíthattak.

A háború után a Hitlerjugendet és a Német Lányszövetséget feloszlatták és betiltották, tagjaikat meghurcolták.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE