Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

1945 tavaszán Németország az egyre növekvő veszteségek miatt kénytelen volt felszólítani a legfiatalabbakat is, hogy lépjenek be a Wehrmacht soraiba.

A helyzet annyira drámai volt, hogy 1944 végén felszólították az 1928-ban született fiúkat, hogy szolgálják a Nagynémet Birodalmat. Ezek a 15-16 éves fiatalok a tizenéves korukat a Hitlerjugendben töltötték, a nemzetiszocialista életszemlélettel együtt nevelkedve, így többnyire bátran küzdöttek a végső csatákban, ahol legtöbbjük hősiesen el is esett. Ezek közé a fiatalok közé tartozott Willi Hübner kiskatona is.


Dr. Joseph Goebbels propagandaminiszter látogatása Lauban városában amint éppen gratulál a 16 éves Willi Hübnernek

Ezek közé a kis katonák közé tartozott az akkor 16 éves Willi Hübner a gránátos osztagban. Ez a gránátos osztag része volt egy ellentámadásnak 1945 március elején, hogy visszaszerezze a sziléziai Lauban várost. 8 napos heves harc után a várost visszaszerezték a németek és a Die Deutsch Wochenschau kamerái ott voltak, hogy a németek lelkesítése céljából felhasználják a győzelmet. Hübner élete első kitüntetését itt kapta Dr. Goebbels propagandaminisztertől, 16 éves korában: a másodosztályú Vaskeresztet (Eisernes Kreuz 2. Klasse).


Artur Axmann a Hitlerjugend vezetője kitünteti Willi Hübnert

Egy nappal azután, hogy Berlinbe repült a fiú, új egyenruhát kapott melyre Artur Axmann újra kitűzte a Vaskeresztet és így találkozhatott Willi Hübner Adolf Hitlerrel. 1945. március 20-án a berlini Reichkanzlei kertjében volt a díjátadó ünnepség a Hitlerjugend tagjainak tiszteletére. Az eseményről készült fotók egyike híres lett, mint az Adolf Hitlerről készült utolsó ismert felvétel.

A német vezér és kancellár megdicséri Willi Hübnert a ceremónián

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE