Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

1921. május 1-jén Nagykőrösön látta meg a napvilágot nemes Molnár Gyula ezredes és Langer Jozefin gyermekeként.

Felmenői több nemzedéken keresztül katonák voltak, ezért a fiatal László is komoly elhívást érzett a honvédségi pályára. A katonai pályára senki nem kényszerítette, a hivatást az elődei iránti tiszteletből és hazafias érzelmektől vezérelve választotta. Nemzeti öntudatát mi sem bizonyítja jobban mint az, amikor 17 évesen társaival egy szabadcsapat szervezésen gondolkodott, hogy visszafoglalják a Felvidéket.

Iskolaéveit a leghűségesebb városban, Sopronban töltötte. 1938-ban Kassa visszatérése meghatározó élmény volt számára, hiszen a Rákóczi Honvéd Reáliskola növendékeként ő maga is díszőrséget állt II. Rákóczi Ferenc sírjánál.

A sikeres érettségi vizsgája után, 1939-ben vonult be a kassai Magyar Királyi “Horthy Miklós” Repülő Akadémiára, ahol 1942. június 18-án hadnaggyá avatták, és az I. vadász gyakorló repülőosztály kötelékébe került. Tisztavatására akkor került sor, amikor Magyarország már 1 éve hadviselő fél volt a háborúban.

Mindez rányomta a bélyegét az élete további szakaszára, ugyanis 1943-tól a keleti frontot teljesített szolgálatot, ahol az első légi győzelmét aratta augusztus 16-án. Az év végére már nyolc győzelmet tudhatott maga mögött. A hadi helyzet fordultával 1944-ben honi légvédelmi feladatokra helyezték át Magyarországra. Ekkor a haza légterének védelmére létrehozott 101. Puma vadászrepülő osztály kötelékében szolgált. Tehetsége és bátorsága szeretett szülőföldje védelmében is megmutatkozott. Számtalanszor került bevetésre amerikai és szovjet bombázók ellen, nem egyszer túlerővel szemben harcolt. Első hazai sikerét 1944 nyarán aratta. Utolsó bevetésére 1944. augusztus 7-én került sor.

A mindössze 23 éves hadnagy egy a Rába felett vívott légicsatában vesztette életét, repülője a káldi erdőben zuhant le. Vitéz nemes Molnár László katonai pályája során 123 bevetésen vett részt és 25 győzelmet aratott az ellenség felett. 1944. augusztus 14-én katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra Sopronbánfalván.

Vitéz nemes Molnár László a Magyar Királyi Honvédség azon kevésbé ismert hősi halottai közé tartozik, aki az emberi helytállásra, a hősiességre, a bajtársiasságra és a hazaszeretetre mutatott példát.

Forrás: Nacionalista Zóna

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE