Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A Luftwaffe vezetői korán felismerték, hogy egy képzett pilóta nagyon sokat ér.

Ezért több felszerelést is kifejlesztettek és egyéb intézkedéseket is tettek arra, hogy a pilóták túlélési esélyeit javítsák. Ezen a téren a német légierő egyértelműen világelső volt, különösen a világháború elején.

Mentőcsónak

Előny a háború elején: mentőcsónak és kutató-mentő szolgálat

A háború elején a túlélésre tett intézkedéseket tekintve a Luftwaffe egyértelműen a brit légierő előtt járt. Ezen a téren az egyik előnyt a felfújódó mentőcsónak jelentette. Ezt egy szén-dioxid patron fújta fel, és feltűnő színe volt, hogy a kutató-mentő szolgálat gépei könnyebben rátaláljanak. A mentőcsónak megakadályozta, hogy a pilóták a hideg vízben megfagyjanak.

A háború elején a brit pilóták számára egyáltalán nem biztosítottak mentőcsónakokat, ami miatt a hideg tengerben néhány perc alatt átfagytak.

Egy másik ezzel kapcsolatos erőfeszítés a kutató-mentő szolgálat volt. A Seenotdienst a világ legelső ilyen szervezete pilóták ezreit mentette ki a világháború folyamán. Ez a szervezet repülőgépekkel és hajókkal végezte a tevékenységét. Ezzel szemben a britek a háború elején csak motorcsónakokat használtak, ami jóval kevésbé volt sikeres.

1940-ben egy brit pilóta legjobb esélye az volt a túlélésre, hogyha a német Seenotdienst rátalált.

Mentőbója

A Rettungsboje

Egy további német találmány a területen a Rettungsboje volt. Ezeket a mentőbójákat a La Manche csatorna vizében helyezték el arra a célra, hogy a lelőtt pilóták huzamosabb ideig túl tudják élni a tengert, míg valaki értük jött.

Egy Rettungsboje több ember számára is biztosítani tudott meleg ruházatot, élelmiszert, vizet, és volt rádiójuk is, hogy jelezhessék az igényt a mentésre. Emellett szükség esetén fel lehetett húzni zászlót, hogy jelezzenek a közelben haladó hajóknak.

1940-ben a németek több, mint 50 mentőbóját helyzetek ki a Csatornába. Ezeket a brit és a német hajók is időközönként ellenőrizték, hogy elszállítsák a bajbajutottakat.

A britek ezt a fejlesztés később lemásolták.

Világháborús német katapultülés

Katapultülések

A második világháború alatt a Luftwaffe arra a következtetésre jutott, hogy a lelőtt gépek elhagyása közel sem volt mindig sikeres művelet. Az esetek 40 százalékában a kiugró pilóták sérüléseket szenvedtek. Ez a probléma ráadásul nőtt, mivel az egyre gyorsabb repülőgépekből egyre nehezebbé vált a kiugrás.

Erre a problémára reagálva fejlesztette ki a Luftwaffe a történelem első katapultüléseit, amit a gyakorlatban is alkalmaztak. A világháború folyamán legalább 3 különböző elven működő rendszert próbáltak ki. A legsikeresebbnek a lőportöltettel működő változat bizonyult. A világháború folyamán ez a technika legalább 60 német pilóta életét mentette meg.

A történelem legelső katapultálására éles helyzetben 1942-ben került sor egy német sugárhajtású repülőgép prototípusából.