Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Eva Braun a fotós fiatal asszisztenseként került a Führer környezetébe, mindössze 17 évesen. Hamar kiderült, hogy szimpatikusnak találja őt, és a lány is viszonozta érdeklődését.

Néhány éven belül Eva Braun Hitler nyilvánosság elől elrejtett párja lett, végül 1945-ben, egy nappal haláluk előtt összeházasodtak.

Eva Braun, aki foglalkozásából eredendően szívesen filmezett és fotózott, rengeteg képanyagot készített a Führer magánéletéről. A felvételeket Lutz Becker filmművész és filmtörténész kutatta fel. Minden akkor kezdődött, amikor a diplomamunkája írása közben rábukkant egy fényképre, amelyen Eva Braun egy kamerát tart a kezében. Azonnal felébredt a lelkesedése, hiszen azt feltételezte, hogy valahol meg kell lennie azoknak a videóknak, amelyeket Braun készített a gépével.

Korábban hallott róla, hogy a '40-es években rebesgették bizonyos házivideók gyűjteményét, de annak hollétéről vagy valós létezéséről nem volt sem információ, sem bizonyíték.

Becker kíváncsiságát ez nem törte le: vizsgálni kezdte a londoni és amerikai filmarchívumokat, és kitartóan kutatott a felvételek után, de mindhiába. Végül a fülébe jutott, hogy egy marylandi repülőgéphangárban őrizgetnek egy ismeretlen, katalogizálatlan filmtekercset. Odautazott, és ugyanitt bukkant rá számos további filmre is, melyeket német címkékkel ellátott fémdobozokba zártak. Amikor az egyik filmet kibontotta, és a fény felé tartotta, elképesztő érzések fogták el, hiszen az apró kockákon láthatóvá vált Hitler, és a nemzetiszocialista párt belső köre, Goebbels, Ribbentrop és Speer, amint Obersalzbergben napfürdőznek.

A Becker által felfedezett videók többsége egy faháznál készült, a bajorországi Alpokban, Brechtesgadenben. Ezek a felvételek intim közelségben, soha nem látott helyzetekben örökítették meg az államférfi Hitlert. Láthatjuk, hogyan szólt a körébe tartozók gyermekeihez, és hogyan töltötte szabadidejét társaságával. Kellemes teázgatás, kávéivás és tortaevés a teraszon, kedélyes sétálgatás, viccelődés, bohóckodás a kamerának. A videókon olyan képet láthatunk rajtuk a nemzetiszocialista vezetőkről, ami messze különbözik az ellenséges propagandacsapat kreálta történelemtől.

Bár megtartotta a foglalkozását Hoffmannál, Braun 1943-ban a Führer titkárnője lett, így többet mozoghatott közvetlen környezetében. A politikai kérdésekből mégis kimaradt, nem volt tagja a náci pártnak, és nem lehetett jelen, amikor Hitler tárgyalt. Pozíciójából eredendően mégis módja volt rá, hogy fotózza, és videóra vegye mindazt, hogyan töltötte szabadidejét a Führer és belső köre.

Egy összeállítás Eva Braun videóiból:

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE