Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A tengerentúli nemzetiszocialista szimpatizánsok Adolf Hitler számára építtették a kaliforniai luxus-főhadiszállást, a háború kitörése miatt azonban a Führer végül soha nem jutott el oda.

A Los Angeles szomszédságában található Rustic Canyon erdejében egy titokzatos épületegyüttes bújik meg: a Murphy Ranch.

A birtokot az 1930-as években egy tehetős nemzetiszocialista szimpatizáns házaspár, Winona és Norman Stephens vásárolta meg Jessie M. Murphy fedőnéven, majd a környék legjobb építészeinek bevonásával egy luxuskomplexum építésébe kezdtek, mely terveik szerint a nemzetiszocialisták dél-kaliforniaia főhadiszállása lett volna.

Úgy tudni, hogy a Stephens házaspár egy bizonyos Herr Schmidt nevű német ügynökön keresztül szerezte meg a komplexum felépítéséhez szükséges 4 millió dolláros összeget Németországból. A létesítményben helyett kapott többek között 22 hálószoba, egy bunker bombatámadás esetére, de egy 375,000 gallon víz tárolására alkalmas tartály, egy 20 000 gallonos fűtőolaj-tartály, hatalmas hűtőkamrák az élelmiszerek tárolására, illetve egy önálló erőmű is az áramellátás biztosítására.

Bár a főhadiszállás egy része fel is épült, a fennmaradt tervrajzok tanúsága szerint még számos további épület tervben volt, így többek között egy kúria, könyvtárral, toronyszobával, zeneszobával és fedett medencével, valamint egy négyállásos garázzsal.

1941-ben aztán, amikor a Pearl Harbor elleni japán támadást követően az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, az építkezés leállt, a rendőrség pedig kiürítette a komplexumot, ahol akkoriban közel félszáz nemzetiszocialista szimpatizáns élt.

Évtizedekkel később egy ideig művésztelep működött a birtokon. Az 1990-es évekre a komplexum állaga teljesen leromlott, a romokon a graffitisek vették át az uralmat. Az elmúlt néhány évben Los Angeles városvezetése több életveszélyessé vált épületet is lebontatott, ám még így is maradt felfedezni való a különleges nosztalgiára vágyó nemzetiszocialista turisták számára.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE