Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Pierre de Coubertin báró akkora csodálója volt Hitlernek, hogy autogramot kért tőle, mire a Führer tízezer márkát és egy fotót küldött neki.

Carl Diem, az 1936-os berlini olimpia főépítészének már a 21. században publikált levelezéséből derült ki, hogy a modern olimpiai mozgalmat megalapító Coubertin báró akkora rajongója volt Adolf Hitlernek, hogy klasszikus rajongói húzással levélben kért tőle autogramot. Erről a londoni Times számolt be egy német kutatást ismertetve. A német vezér és kancellár az őt a gyakorlatban is támogató francia arisztokratának egy aláírt fényképet és tízezer birodalmi márkát (mai áron kábé 19 millió forintot) küldött.

Coubertin már hat éve lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetéséről, amikor 1931-ben Berlinnek ítélték oda az 1936-os olimpiát, de továbbra is nagy befolyása volt a háttérből. Miután Adolf Hitler 1933-ban hatalomra került, majd kezdetben arról beszélt, hogy kitiltja a fekete és zsidó sportolókat, több angolszász bojkottkezdeményezés is indult, de Coubertin mindig megvédte a Führert. A báró levélben nyugtatgatta Diemet, hogy ne izguljanak az „ostoba Hitler-ellenes kampány” miatt.

Diem a naplójában arról is írt, hogy Coubertin szerint a „német forradalom” globális fordulópontot jelentett. Hitler nemcsak anyagilag volt hálás Coubertinnek, a német kancellár támogatta, hogy a francia Nobel-békedíjat kapjon.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE