Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Krummlauf, azaz a kanyar puska a németek kreatív ötlete egy hajlított csövű eszköz volt, amelyet egy MP-44-es puska végére rögzítettek, hogy a katonák átlőhessenek akadályokat anélkül, hogy kitették volna magukat a viszonzott tűznek.

A rohazmozó szovjeteket fedezékben váró katonák élete szempontjából kifejezetten hasznos ötletnek tűnt, de mint már tudjuk, sajnos ez nem változtatta meg a berlini csata kimenetelét.

Valójában a Krummlauf fejlesztése 1943-ban kezdődött, amikor a korai tesztelések során egy ívelt 20 mm-es csövet csatlakoztattak egy 8 mm-es puskához. Az ötlet az volt, hogy az ívelt 20 mm-es részt, egyfajta vályúként használják a golyók átirányítására.

Feltételezték, hogy egy ívelt cső, amely valójában ugyanolyan átmérőjű, mint a golyó, túl nagy feszültséget és súrlódást okozna a működéshez – de ezt a gondolatot a későbbi tesztek cáfolták. Kiderült, hogy egy szabványos átmérőjű hordó valójában sokkal jobban működött.

A Krummlaufnak két különböző változata készült. Az egyiknek 30°-os hajlítása volt a csövéhez képest, ez gyalogsági használatra készült. A másik jóval extrémebb 90°-os kanyarral rendelkezett, és páncélozott járműveket terveztek vele felszerelni. A járműmodell úgy lett kialakítva, hogy a puska függőleges helyzetben ülhessen, ami a minimális helyet foglalt el.

Az ívelt cső áthaladt a jármű páncéljának egy nyílásán, és körbe lehetett forgatni. Állítólag először az Elefant harckocsirombolóban való használatra szánták, amelyre nem voltak felszerelt géppuskák.

A Krummlauf lehetőséget adott volna a legénységnek, hogy az ellenséges katonákra lőjenek, akik robbanóanyaggal vagy gyújtóanyaggal közelednek a járműhöz.

A német haderőnél végül nem terjedt el ez az érdekes alakú fegyver, de egyes források szerint az amerikai csapatok a háború után a koreai háborúban használtak hasonló toldalékot.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE