Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Henry Ford, az amerikai autógyártás legendás úttörője, a Ford autógyár megalapítója volt a Führer egyik példaképe.

Természetesen a német nemzetiszocialisták vezére Henry Fordot nem csupán az autógyártás terén szerzett érdemeiért csodálta, hanem azért is, mert a nagymágnás lelkes antiszemita volt.

Egyes történészek szerint Hitlert „rajongással” töltötte el, amikor 1914 januárjában az egyik Ford-autógyárban bevezették a futószalagot, és ezzel megkezdődött az valódi sorozatgyártás. Az általa konstruált T-modell - amely egyszerű, hatékony és olcsó kocsi volt - valósággal lenyűgözte a Hitlert, aki állítólag több ízben is kijelentette: „Henry Ford tömegautójával többet tett a szocializmusért, mint bárki más.”

Ford azonban nemcsak az autógyártás úttörőjeként, hanem lelkes antiszemitaként is hírnevet szerzett magának. A húszas években zsidó-liberális körökben nagy port kavart könyvet jelentetett meg A nemzetközi zsidó címmel. A könyv annak idején egyfajta bestseller lett, 18 nyelvre fordították le és még ma is sokan forgatják. Ebben a szerző mindenekelőtt nyíltan megírta, hogy a zsidók világuralomra törnek, és ők a kommunizmus mozgatói is. Mindez magyarázza, hogy Hitler Henry Fordot barátjának és mentorának tekintette, a híres müncheni Barna Házban a falon is kinn volt az amerikai autógyáros képe. Ralf Georg Reuth szerint Fordnak nagy tekintélye volt a nemzetiszocialista pártban. Több ízben meghívták Münchenbe, a látogatásra azonban végül nem került sor.

Amikor 1923-ban - rövid ideig - szó volt arról, hogy indul az amerikai elnökválasztáson, Hitler kijelentette, hogy száz százalékosan számíthat támogatására. „Szívesen elküldtem volna néhány rohamosztagomat Chicagóba és más amerikai városokba, hogy segítsem őt a választásokon” - idézte Hitlert annak idején a Chicago Tribune. Az amerikai milliárdos több ízben komoly anyagi támogatással látta el a nemzetiszocialistákat.

A New York Times a bajor tartományi parlament információira hivatkozva 1922, december 10-én arról számolt be, hogy „Hitler mozgalmát egy amerikai antiszemita vezető, azaz Henry Ford támogatja”. A New York Times ugyanebben a cikkben arról írt, hogy „Ford pénzéből Hitler több ezer fiatal hívét új egyenruhákkal, illetve géppisztolyokkal látták el”.

A német történész szerint Hitler Mein Kampfjban is támaszkodott Ford írásaira, őt könyvének 1925-ben megjelent első kiadásában „az egyetlen nagy amerikaiként” említette.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE