Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

47 éven át egy titokzatos spanyol család tulajdonában voltak azok a sokáig ismeretlen fotók, amelyek az 1967-ben a bolíviai hadsereg által kivégzett Che Guevara holttestéről készültek. 

A képeket az AFP francia újságírója, Marc Hutten készítette, majd átadta azokat Imanol Arteaga nagybátyjának, Luis Cuarterónak.

„A Bolíviában misszionáriusként dolgozó nagybátyám, Luis Cuartero a nagynéném, illetve az édesanyám elmondása szerint egy francia újságírótól kapta a fotókat, s a szüleim 1967. november végi esküvőjén mutatta meg a családomnak” - mondta Arteaga. A férfi nagybátyja halála után hozta nyilvánosságra a ritka történelmi dokumentumokat.

A fényképek azokat a pillanatokat örökítik meg, amikor a bolíviai hadsereg bemutatja Che Guevara holttestét. Cuartero valószínűleg azért kaphatta meg a képeket, mert Hutten tartott attól, hogy nehézségekbe ütközhet Bolíviában, s nem tudná mindet kivinni az országból. A fotós végül négy vagy öt tekercset küldött összesen Párizsba. Mikor Hutten végül eljutott a francia fővárosba, ott már csak néhány fotót talált, a többinek nyoma veszett.

Ernesto "Che" Guevara 1951-ben motorkerékpáron bejárta Dél-Amerikát, és az ott látott szegénység miatt marxista gerillának állt. Habár Argentínában látta meg a napvilágot, Fidel Castro 1959-ben „született” kubai állampolgárnak nyilvánította a kubai forradalomban és Battista elűzésében nagy szerepet játszó gerillavezért, aki egykori orvostanhallagatóként a Kubai Nemzeti Bank elnöke lett.

Guevara azonban a kommunista forradalom exportálását tartotta élete fő céljának, ezért előbb Kongóba, majd Bolíviába ment. Miután a négerek körében nem járt sikerrel, dél-amerikai ország lakosait sem tudta maga mellé állítani, majd 39 éves korában Barrientos bolíviai elnök parancsára a hadsereg elit egysége kivégezte. Latin-Amerikában máig egyfajta apokrif szentként tisztelik, másutt szimplán egy kommunista terroristának tartják.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE