Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Több ezer fekete ruhás fasiszta szimpatizáns skandálta Benito Mussolini nevét, miközben a meggyilkolt olasz vezér kriptájához vonultak, 100 évvel azután, hogy Mussolini bevonult Rómába.

A mintegy 2-4 ezer főből álló tömegben sokan fasiszta jelképeket viseltek és Olaszország dicsőséges korszakának himnuszait énekelték, a résztvevők száma ugyanakkor nagyobb volt, mint bármikor a közelmúltban, amikor a fasiszták a római bevonulásának évfordulóját ünnepelték.

1922. október 28-án feketeinges fasiszták vonultak be az olasz fővárosba, vér nélküli puccsot végrehajtva, amely két nappal később azzal tetőzött, amikor az olasz király átadta Mussolininek a felhatalmazást egy új kormány megalakítására.

A szervezők figyelmeztették a Rómából, Belgiumból és az Egyesült Államokból is érkezett résztvevőket, hogy ne mutassanak be a fasiszták által használt római tisztelgést, különben büntetőjogi felelősségre vonást kockáztatnak, azonban ezt a legtöbben nem vették figyelembe. Amikor a tömeg megállt a temető előtt, ahol Mussolinit nyugalomba helyezték, Mussolini dédunokája, Orsola üdvözölte őket.

„100 év után még mindig itt vagyunk, hogy tisztelegjünk az előtt az ember előtt, akit ez az állam akart, és akinek csodálatát soha nem fogjuk abbahagyni” – mondta Orsola Mussolini éljenzés közepette.

Orsola felsorolta dédnagyapja eredményeit, megemlítve az infrastrukturális fellendülést, amely iskolákat, kórházakat és középületeket épített, a maláriával fertőzött mocsarakat visszahódította a városok számára, és a nyugdíjrendszer kiterjesztését a nem állami alkalmazottakra.

A tömeg végül egy utolsó „Duce, Duce, Duce” kiáltással búcsúztatta Mussolinit.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE