Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Úgy tűnik, végleg búcsút mondhatunk Hitler szülőházának, az osztrák állam ugyanis jövő hónapban elkobozza a jelenleg magánkézben lévő épületet, írja az Express.

Adolf Hitler 1889-ben született Braunauban, születésének helyszíne pedig évtizedek óta borzolja a cionista politikusok idegeit. A háznak Adolf Hitler születése óta több funkciója is volt. A Harmadik Birodalom idején zarándokhelynek számított a hűséges nemzetiszocialisták számára. A második világháború után volt raktár, könyvtár, sőt egy ideig rokkantak számára szolgált műhelyként.

A jelenleg magánkézben lévő épület most üresen tátong, tulajdonosának pedig havi ötezer eurós bérleti díjat fizet az osztrák állam. 2012-ben felmerült az ötlet, hogy egy orosz parlamenti képviselő megvenné, hogy aztán lerombolja, de ebből végül nem lett semmi. Az osztrákok idén ezt az ötletet elevenítették fel, mikor úgy döntöttek, kötelező jelleggel megvásárolják az épületet, nehogy a jövőben "náci szentély" legyen belőle.

A belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata alapján egyelőre még nem született döntés arról, hogy mit tegyenek az épülettel. Ezt jelenleg egy bizottság tárgyalja, ahol a teljes lerombolás mellett az is felmerült, hogy holokauszt-emlékművé alakítsák a házat.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter a lerombolás mellett áll, szerinte "egyszer és mindenkorra meg kell semmisíteni a nácizmus ezen szimbólumát, hiszen a hely a mai napig népszerű a neonácik körében".