Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A finnek már jóval a nemzetiszocialisták előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon. A politikailag korrekt véleménydiktatúra hatására azonban most úgy döntöttek, megszabadulnak a tradicionális szimbólumtól.

Bár sokaknak meglepő lehet, de a finn légierő egyes csapategységeinek emblémáin és egyenruháin egészen mostanáig szerepelt a horogkereszt szimbóluma – a légierő parancsnoksága viszont a közelmúltban úgy döntött, nem használják a bár több ezer éves, ősi szimbólumot – írja a BBC.

Finnország légiereje 1918-ban jött létre, és a kezdetektől fogva a horogkeresztes szimbólumot használták. A fehér alapon világoskék horogkeresztet egészen 1945-ig festették a gépeikre a finnek, és bár a II. világháború idején szövetségesek voltak a Nagynémet Birodalommal, nem az általuk érzett hűségből tettek így.

A háború után a horogkeresztes felségjelzést már levették a gépeikről, viszont a légierő egységeinek hivatalos emblémáin, zászlóin és dekorációin, sőt, még az egyenruhákon is ott szerepelt a horogkereszt.

„Az egységek az emblémáikat az egyenruhákon is viselik, így úgy döntöttünk, hogy nem praktikus és szükségtelen a régi emblémát használni, ami időről időre félreértéseket okozott” – magyarázta a hirtelen jött váltást a finn légierő szóvivője a BBC-nek.

Tehát a legfőbb változás, hogy a szvasztika immár az egyenruhákról és zászlókról is lekerült, hiszen 2017 óta a már nemcsak a légierő, de a légierő parancsnoksága sem használja a horogkeresztet, helyette egy szárnyakkal körülvett sas virít az emblémájukon. Teivainen szerint a változtatásra azért volt szükség három éve, mert a szomszédos Oroszország, ha akarja, könnyen a finn hadsereg ellen fordíthatta volna a szimbólumot.

A VILÁG UTOLSÓ MŰKÖDŐKÉPES – ÉS TÖRTÉNETESEN FINN FELSÉGJELZÉSŰ – GLOSTER GAUNTLET REPÜLŐGÉPE. FOTÓ: DAVE_S / FLICKR

Az egyetemi tanár viszont aláhúzta: a horogkereszt továbbra is népszerű Finnországban, hiszen a szanszkrit szimbólumot sok régi finn házon puszta dekoratív elemként is kiszúrhatjuk. A híres finn festő Akseli Gallen-Kallela pedig már 1889-től kezdve több művében felhasználta a horogkeresztet, többek között ezt beletervezte a finn Szabadság Érdemrendet ábrázoló keresztbe is. Mégsem ő, hanem egy svéd nemes, Eric von Rosen gróf hozta a horogkeresztet a finn légierőhöz, ő adományozott ugyanis egy fehér alapon kék horogkereszttel ellátott repülőt 1918-ban a légierőnek.

Von Rosen a szvasztikát szerencseszimbólumnak tartotta, miközben a nemzetiszocialisták 1920-ban tették mozgalmi jelképpé a horogkeresztet.

A szvasztika azonban teljesen nem tűnik el még most sem a légierőtől: a finn légierő akadémiájának logójában továbbra is szerepel a jelkép, igaz, egy légcsavarral ellátva.