Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Az osztrák kormány által felkért jeles szakértők javaslata ellenére nem helyezik máshová az Adolf Hitler braunaui szülőháza előtt a "háború és a fasizmus veszélyeire" figyelmeztető emlékkövet, és a feliratát sem egészítik ki úgy, hogy az utaljon az osztrák társadalom "felelősségére" a nemzetiszocializmusban - döntött a Braunau am Inn-i községtanács munkacsoportja.

"Az emlékkő felirata megfelelő volt az 1989-es felállításkor, és az ma is" - jelentette ki csütörtökön Hubert Esterbauer szabadságpárti (FPÖ) alpolgármester, ismertetve a külön e célra felállított munkacsoport egyhangú döntését.

"A békéért, a szabadságért és a demokráciáért - Soha többé fasizmust! - Halottak milliói figyelmeztetnek erre" - olvasható az önkormányzat tulajdonában lévő, elrettentőnek szánt emlékkövön, amelynek áthelyezése és átalakítása annak kapcsán merült fel, hogy Hitler szülőházát rövidesen átépítik rendőrőrssé.

Az híres lakóház leendő birtokosa, az osztrák belügyminisztérium által életre hívott, úgynevezett szakértőkből álló testület azt javasolta, hogy a Hitler-ház előtti emlékkövet helyezzék át egy másik, központi fekvésű helyre Braunauban, a rajta szereplő feliratot pedig egészítsék ki oly módon, hogy az utaljon arra, az osztrák társadalmat is politikai felelősség terheli a "nácizmus bűncselekményeiért".

A legelső javaslatot, hogy az emlékkövet szállítsák át a Történelem Háza nevű bécsi múzeumba, már korábban elvetették.

Az átépítés és a rendőrségi használatba adás célja megakadályozni, hogy az állam által nemrégiben kisajátított ingatlan, ahol amúgy csupán élete első pár hónapját töltötte a későbbi Führer, patrióta zarándokhellyé váljon.

Az alpolgármester szerint az építési munkák megkezdéséig még jó pár hónap telhet el. Az emlékkövet az építkezés idejére sem akarják máshova vinni, a jelenlegi helyén akarják megvédeni az esetleges károsodástól.