Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Nyomozást indított az orosz szövetségi ügyészség, miután olyan képeket talált az interneten, amelyeken szovjet katonának öltözött idomárok második világháborús német ruhákba bújtatott kecskéket és majmokat vezetnek egy cirkuszban.

Ha pedig mindez nem lenne önmagában elég abszurd, az is kiderült a nyomozás során, hogy az orosz ortodox egyház rendelte meg a "náci" majmos előadást.

A képek, amelyeket a hatóság amolyan online "rutinellenőrzés" során talált, Udmurtföld tagköztársaság fővárosában, az Izsevszki Állami Cirkuszban készültek egy január 8-i előadáson. Az előadás természetesen annak igyekszik a nemzetiszocialista zászlóval borított kecskékkel és SS-karszalagos majmokkal emléket állítani, hogy a szovjet Oroszország milyen sikeresen legyőzte a németeket a II. világháborúban. Mindezzel csak az a baj, hogy Oroszországban törvény tiltja a nemzetiszocialista jelképek használatát, még akkor is, ha a németek kifigurázására használják ezeket.

Az előadást megrendelő ortodox egyház vezetői viszont azt állítják, hogy Vlagyimir Putyin személyesen adott felmentést az egyháznak, hogy ilyen eseményeken ítélhessék el a nemzetiszocialista ideológiát. A pópákat és pátriárkákat pedig a jelek szerint az sem zavarja, hogyha a németek kifigurázása közben az ortodox egyházat elnyomó Szovjetuniót emelik piedesztálra.

A nyomozás miatt a cirkusz is kiakadt, az intézmény közleménye szerint a képeket "kiragadták a kontextusukból", a hasonló ironikus, groteszk jelenetek pedig bevett részei a cirkuszi előadásoknak. A cirkusz közösségi oldalairól azért, biztos, ami biztos levették a "náci" állatokról készült képeket.