Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Helyreállít a Svájci Katonai Múzeum egy ritka második világháborús német Királytigris nehézharckocsit.

Ez lesz a második megmaradt üzemképes példány lesz a világon a háború kimenetelének megfordítására szánt szuperpáncélosból, írja az MTI.

A Tigris 2-ként is ismert nehézharckocsit valószínűleg a francia hadseregtől kapta a semleges Svájc a világháború után; a harci jármű vélhetően részt vett az arnhemi csatában és az ardenneki offenzívában.

A 68 tonnás monstrum egyike annak a nyolc Panzerkampfwagen VI Ausf. B hivatalos elnevezésű harckocsinak, amely fennmaradt az 1944-ben gyártott mintegy 490 példányból.

A leghíresebb világháborús német harckocsi a Tigris, de a Királytigris nagyobb, jobban felfegyverzett volt és nagyobb teljesítményű ágyúval rendelkezett. Páncéljának vastagsága helyenként elérte a 18,5 centimétert.

Nem tudni pontosan, miként került Svájcba a ritka harckocsi. Ismeretes azonban, hogy a világháború után sok harckocsit szétosztottak a szövetségesek között tanulmányozás céljából, Svájcba a franciák révén kerülhetett. Az észak-svájci Fullban működő katonai múzeum 2006-ban jutott a birtokába.

Mindazok, akik jelentősebb adománnyal támogatják a szuperharckocsi helyreállítását, maguk is vezethetik majd a 700 lóerős gépóriást a múzeum melletti mezőn.

A Királytigris "szörnyű állapotban" került a svájci múzeumhoz, csupa víz és rozsda volt, miután évtizedeken át ki volt téve az időjárás viszonytagságainak.