Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Egyre több német fiatal kutat nagyszülei múltja után, esetleges nemzetiszocialista szerepvállalásuk nyomait keresik.

Az online mozgalom tagjai a #MeinNaziHintergrund, magyarul „az én nemzetiszocialista hátterem” hashtaggel jelölik küldetésüket. A rokonok nemzetiszocialista múltja még mindig tabunak számít a német családok körében, főleg, ha a háború után meghurcolt, korábbi vezetőkről van szó.

A Deutsche Welle riportjában a 39 éves Moritz Pfeiffer arról beszél, hogy nagyanyja szenvedélyes, lelkes nemzetiszocialista volt, nagyapja pedig harcolt a világháborúban – erről még könyvet is írt. A hasonló korú Alexander von Freeden nagyapjának is köze volt a nemzetiszocialista rezsimhez: azt pletykálták, hogy az SS tagja volt, de a családjában sosem beszéltek erről. Szerinte „könnyű úgy tekinteni a nemzetiszocialistákra, mint valamiféle űrlényekre, akik rossz útra vitték a németeket, aztán eltűntek, mintha visszarepültek volna a bolygójukra, pedig nyilván nem ez történt”.

Egy másik megszólaló, Signe arról mesél, hogy nagyanyja is részt vett az egyik nemzetiszocialista felvonuláson, ahol Adolf Hitler beszédet mondott, de rossz volt a hangminőség, hogy nem értettek a szavait, ám mégis éltették a Führert.

Az alábbiakban egy Telex által feliratozott Deutsche Welle videó következik, kéretik kellő hidegvérrel megtekinteni, mert a nyugalom megzavarására alkalmas nézeteket tartalmaz.