Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megosztás:

Az elmúlt 75 évben sok kincsvadász eredt a több száz tonna nemesfém nyomába, de az eddig sosem került elő.

Egy maroknyi vállalkozó szellemű kincsvadász a jövő héten 48 hatalmas „krátert” fog ásni egy délnyugat-lengyelországi kis falucska szélén található elhagyatott kastély kertjében, mivel meggyőződésük, hogy valahol ott rejtették el a a Harmadik Birodalom aranykészletének egy részét a Schutzstaffel (SS) katonái a II. világháború utolsó heteiben – írja a lengyel sajtóra hivatkozva a Daily Mail interentes kiadása.

Az 1938-as Anschluss, valamint Csehország 1939 márciusában történt annektálása után az osztrák, illetve a cseh nemzeti bank aranykészletét a németek lefoglalták, majd Berlinbe szállították a Reichsbank széfjeibe.

A Németország által igazgatott mintegy tucatnyi országból szintén jelentős mennyiségű arany és különböző műkincsek kerülte a németek birtokába a második világháború kitörése után.

A téma szakértői szerint mai árfolyamon számítva mintegy 650 millió dollár, azaz körülbelül 1950 milliárd forint értékű aranyról lehet szó.

A világháború végén a Reichsbank páncélszekrényeiben őrzött aranyat vonatokra pakolták és ismeretlen helyekre szállították. A kincsek nagy részéről a mai napig nem tudni, merre lehetnek. Utoljára 1945 februárjában került elő birodalmi arany, amikor George Patton amerikai katonatiszt és csapata 20-30 tonna nemesfémre bukkant a Berlintől 200 kilométerre fekvő Merkers közelében, egy használaton kívüli földpát-bányában.

Az eltűnt arany természetesen sok ember fantáziáját megmozgatta már az elmúlt 75 évben, de ez idáig senkinek sem sikerült hitelt érdemlő bizonyítékokat találnia arról, hogy merre lehetnek a kincsek.

Nemrég előkerült egy Waffen-SS-tiszt naplója, melyben egy „Michaelis” álnéven író férfi részletesen elmeséli, hogy a szervezet első embere, Heinrich Himmler „hova rejtette el Európában a nácik aranyát”.

A naplóban összesen 11 helyszín kerül bemutatásra, ahol ékszerek, arany, műtárgyak és egyéb vallásos ereklyék vannak eldugva.

A dokumentum szerint az egyik ilyen lelőhely a Minkowskie nevű lengyel falucska szélén található 18. századi kastély, ami a világháború alatt bordélyházként üzemelt.

„Minden szükséges engedélyünk megvan ahhoz, hogy megkezdjük az ásatásokat. Folyamatosan együttműködünk a Kulturális Minisztériummal és az örökségvédelmi hatóságokkal. Összesen 11 helyszínről van tudomásunk a napló alapján, ahol náci kincsek lehetnek, de mind közül ennek a legkönnyebb a feltárásra. Ezért kezdünk itt” – fogalmaz Roman Furmaniak, aki azt is elmondta, hogyha aranyat vagy műkincseket találnak a palota udvarán, akkor azt természetesen visszajuttatják a jogos tulajdonosoknak vagy örökösöknek – írja a Ripost.

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE