Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Adolf Hitler és néhai belügyminisztere, Wilhelm Frick esetében külön rendelkeztek arról, hogy a díszpolgári címeiket visszavonják, azonban a propagandaminiszterről megfeledkeztek a derék újnémetek.

Brandenburg tartomány székhelyének városvezetése megerősítette azt a korábbi meglepő értesülést, hogy hivatalosan még mindig nem vonták vissza a doktor Joseph Goebbels propagandaminiszternek 1938-ban adományozott díszpolgári címet.

A tájékoztatás szerint az egykori nemzetiszocialista vezetőnek Babelsberg városa adományozta a címet még 1938. április 1-én, egy évvel azelőtt, hogy beolvasztották volna Potsdamba.

A díszpolgári címek hivatalosan a kitüntetett személy elhunytával, Goebbels esetében 1945. május elsejével, érvényüket vesztik. Adolf Hitler és néhai belügyminisztere, Wilhelm Frick esetében azonban a buzgó városvezetés külön rendelkezett arról, hogy a díszpolgári címeiket visszavonják.

A város hivatalos honlapján (potsdam.de) megtalálható a 19. század óta díszpolgárrá avatottak lajstroma. A honlap szerint a Goebbelsnek a babelsbergi városvezetés által adományozott díszpolgári címet "nem vonták vissza halála után, feltehetőleg mert a kitűntetésről nem volt senkinek tudomása".

Mindez akkor derült ki, amikor kutatók a városvezetés megbízásából nyáron megpróbálták összeállítani Potsdam díszpolgárainak teljes listáját. Christine Homann, a városvezetés szóvivője szerint az új ismeretek tükrében feltehetően hamarosan hivatalosan is visszavonják a néhai propagandaminiszter kitüntetését.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE