Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Egy uruguay-i raktárban fekszik jelenleg az a horogkeresztes hajószobor, aminek sorsa régóta kérdőjeles.

A sast és horogkeresztet ábrázoló szobor 2006-ban került elő, miután feltárták az Admiral Graf Spee nevű Kriegsmarine hadihajó roncsait. A hajó elsüllyesztésére saját kapitánya adott parancsot, amikor brit csapatokkal csaptak össze Montevideo kikötőjében 1939 decemberében.

A sast ezután nyilvánosság előtt mutatták be Montevideóban, ám a nemzetközi zsidóság mellett Németország vezetői közül is többen kritizálták a lépést, így végül egy haditengerészeti raktár mélyére került. Árverésre bocsátása ellen Uruguay zsidók is tiltakoztak, és állítólag az izraeli Jad Vasem Múzeumnak is felajánlották, ám az visszautasította.

2019-ben a dél-amerikai ország egyik bírósága úgy döntött, hogy a kormánynak árverésre kell bocsátania a szobrot, amiért már eddig is több tízmillió dolláros ajánlatok érkeztek.

A The Times of Israel cikke szerint nemrég egy argentin zsidó üzletember, Daniel Sielecki arról beszélt a sajtónak, hogy mindenképpen ő szeretné megvásárolni a sast, így elkerülve, hogy bármikor „neonácik kezébe kerüljön” a jövőben.

„Ha egyszer a tulajdonomba kerül, azonnal ezer darabra fogom felrobbantani. A szétrobbantott darabok pedig porrá lesznek zúzva… semmi nem fog maradni belőle” – mondta a 64 éves, Uruguayban élő zsidó szupremácista.

Időközben Németország változtatott az álláspontján, azt javasolva, hogy a címert árverés helyett egy múzeumban állítsák ki. Továbbá a Simon Wiesenthal Központ júliusban hasonló megoldásra szólította fel Uruguay vezetését, ugyanis a központ vezetője szerint a „sasnak figyelmeztető jelként kellene szolgálnia a jövő generációi számára”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE