Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Eltávolítottak egy jobb karját fellendítő atlétát ábrázoló bronzszobrot az amszterdami olimpiai stadion bejárata elől, az alkotás a stadionon belül kapott helyet – jelentette a NlTimes hollandiai hírportál.

A stadion vezetősége azért döntött az áthelyezés mellett, mert valamiféle közelmúltbeli „történelmi kutatások” kimutatták, hogy a „náci karlendítésre hasonlító köszöntés nem az ókori római kultúrkör, hanem a fasizmus és a nácizmus hagyományaira vezethető vissza”– írja a holland lap nyomán az MTI.

A három méter magas alkotást Gra Rueb holland szobrász készítette 1928-ban, az amszterdami nyári olimpia évében, öt évvel Adolf Hitler németországi hatalomra kerülése előtt. A jobb kar fellendítésével történő köszöntést az olimpiai üdvözlés szimbólumaként Pierre de Coubertin francia báró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója vezette be az 1924-es párizsi olimpiai játékok alkalmából, amikor Hitler éppen börtönben ült, az NSDAP pedig marginális pártocska volt még, ezért teljesen hamis a mostani nácitalanító indoklás.

A nevezett „történelmi kutatások” szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy az ókori Rómában így köszöntötték volna egymást az emberek. A kutatók azt állapított meg, valószínűleg a közvetlenül a szobor eltávolításához való indoklásnak szentelve a kutatásuk eredményét, hogy a kinyújtott karú üdvözlet eredete Jacques-Louis David francia festőművész a „Horatiusok esküje” című, 1784-ben készült festményére vezethető vissza. A festő azt a pillanatot örökítette meg, amikor egy fiktív római testvérpár a harcba indulás előtt fellendített jobb karral esküt tesz apjának. Ezt a gesztust Benito Mussolini olasz fasiszta vezető 1922-ben magáévá tette, később pedig a német, illetve bármilyen nemzetiségű nemzetiszocialisták, fasiszták alkalmazták üdvözletként. A második világháború után a lendítésre emelkedő karral tisztelgést, mint testmozdulatot több helyen betiltották, ami egészen groteszk.

Az olimpiai stadion alapítványának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „a szobor alkotója, Gra Rueb nem rossz szándékkal készítette a szobrot, de fontos megérteni a történelmi összefüggéseket. Ez a gesztus nem illik az általunk képviselt eszmékhez, ezért úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a szobrot a stadion bejárata elől”. A szobrot a stadion belsejébe helyezték át egy tábla kíséretében, amely szájbarágósan elmagyarázza a politikailag korrekt narratívát és a „vitatott” karmozdulat történeti összefüggéseit a zsidóliberalizmus szemüvegén át.

A NOS holland zsidó-liberális hírlap reagálásában szervilisen leszögezte: a szobrot már korábban át kellett volna helyezni, de az elmozdítása azért késett, mert egy 19. és 20. századi építészeti örökség megőrzése mellett elkötelezett egyesület, a Cuypers Társaság fellebbezést nyújtott be ellene. Az egyesület jogosan felháborodott véleménye szerint a szobrot illegálisan és nagyon gondatlan módon távolították el, és bejelentette, hogy kérvényt nyújtanak be az önkormányzathoz, hogy helyezzék vissza az alkotást az eredeti helyére.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE