Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett zsidó elárulójáról szóló könyvet, miután a nemzetközi zsidóság több fronton nyomást gyakorolt rájuk.

Az elkenő magyarázat szerint egy „szakértői csoport” azt jelentette, hogy „hiteltelen” a könyv és a benne szereplő állítások – közölte a DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál.

Rosemary Sullivan könyve – amely Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története címmel magyarul is megjelent – 85 százalékos bizonyossággal állítja, hogy a Gestapo elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a németeknek a második világháború idején.

A szóban forgó könyv egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott. A kötet szerint Arnold van den Bergh – a lehetséges áruló – a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások németeknek valóértékesítése ügyében járt el. A könyv írója szerint Van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.

A könyv kiadása óta több zsidó vallási- és polgári elöljáró is felháborott, hogy bizonyíték találtak arra, hogy a Zsidó Tanács feljegyzései vezettek el azokra a címekre, ahol a zsidók elrejtőztek.

A kötet holland kiadója, az Ambo Anthos azt követően döntött a visszahívásról és a kiadás leállításáról, hogy nyilvánosságra hozták a könyv hiteltelenítésére létrehozott bizottság jelentését. A jelentés szerint az FBI nyugalmazott ügynöke által vezetett nyomozás következtetései „szakmailag nem helytállóak”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE