Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe.

Különleges videót tett közzé saját hivatalos honlapján és Telegram-csatornáján is Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilin, az Oroszország által támogatott és elismert Donyecki Népköztársaság vezetője április 3-án.

Pusilin Mariupolba látogatott, hogy állami kitüntetéseket adjon át a szakadár köztársaság népi milíciája tagjainak. Az eseményről készült beszámoló szerint „a katonai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságáért, vitézségéért és odaadásáért a Donyecki Népköztársaság Hőse Aranycsillag Érdemérmet és az Orosz Föderáció állami kitüntetését – a Bátorságrendet – is megkapta az 1. hadtest »Szomália« nevű motorizált lövész zászlóaljának parancsnoka, Timur Kurilkin alezredes.”

Kurilkin elmondása szerint a kitüntetéseket azért kapta, mert zászlóaljával részt vett az ukrán védelem áttörésében Mikolaivkánál és Mariupol bekerítésében.

„Harmadik hete tisztítjuk meg Mariupolt az undok fasisztáktól. Ott mindenki kedves, őszinte szavakkal fogad minket” – mondta a parancsnok, az orosz tüzérség által 85 százalékban megsemmisített Fekete-tenger menti kikötővárosról.

A parancsnokkal együtt összesen nyolc embert tüntettek ki, köztük a lövész zászlóalj egyik rohamosztagának parancsnokát, Roman Vorobjov főhadnagyot, aki második fokozatú Szent György-keresztet kapott.

Igen ám, csakhogy Vorobjov főhadnagy jobb kezén egy olyan felvarró is díszelgett a kitüntetésekor (a vallási okokkal még valahogyan menthető odinista valknut szimbólum mellett), amelyek miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem dícsérné meg.

A Vorobjov által viselt felvarrók egyike a Totenkopfnak egy érdekes változata, amelyen a halálfej egy taktikai sisakot és fülhallgatót „visel”. A sisakon látható fekete alapon egy fehér kulcs is, amely megegyezik az 1. SS Leibstandarte SS Adolf Hitler páncélos hadosztály által használt egységjelvénnyel. A fülhallgatón látható ezen felül egy birodalmi sas társaságában a Nagynémet Birodalomra utaló „R3ICH” felirat is, amelyek együttesen alkotják a felvarrót gyártó és forgalmazó cég logóját.

A felvarrót „TOTENKOPF 3D” néven forgalmazó patrióta német webshopban ironikus módon megvásárolhatók a szintén Mariupolnál, egyébként pont Vorobjov egysége ellen harcoló ukrán Azov-hadosztály pólói és felvarrói is.

A szakadár vezető sajtósai azonban rájöhettek a hadnagy felvarrói miatt okozott bakira, ezért április 5-én kivágták Vorobjovot az eredeti videóból, és helyette egy másik katona kitüntetésének a jelenetét vágták be a helyére (Pusilin honlapján és Telegram-csatonáján is kicserélték az eredeti videót).

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE