Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Pénzbírsággal és letartóztatással szankcionálják azokat az orosz állampolgárokat, akik nyilvánosan a Harmadik Birodalommal hasonlítják össze a Szovjetuniót, és „megtagadják a szovjet nép döntő szerepét a fasizmus feletti győzelemben”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely ötezer rubelig (körülbelül 21 ezer forintig) terjedő pénzbírságot vagy 15 napos letartóztatást vezet be azokra az állampolgárokra, akik nyilvánosan a Harmadik Birodalommal azonosítják a Szovjetuniót, és megtagadják a Szovjetuniónak Európa „nácizmus alóli felszabadításában játszott döntő szerepét” – írja a TASZSZ.

A mostani egy korábbi törvény kiegészítése. Ez alapján pénzbírság illeti azt, aki a Szovjetunió vezetésének, parancsnokainak és katonáinak a céljait, döntéseit és cselekedeteit nyilvánosan a nemzetiszocialista Németország céljaival és cselekedeteivel azonosítja, valamint megtagadja a szovjet nép döntő szerepét a „fasiszta” Németország legyőzésében és a Szovjetunió „humanitárius misszióját” az európai országok felszabadításában.

Az új törvény előírja, hogy a jogsértés ezer és kétezer rubel közötti pénzbírsággal vagy legfeljebb 15 napig tartó letartóztatással jár. Az állampolgárok pénzbírsága 2,5 ezer és 5 ezer rubel (8–21 ezer forint) között szabható ki, emellett akár 15 napos letartóztatás is kapható. A tisztviselők számára a bírság ötezertől 20 ezer rubelig (80 ezer forintig) terjedhet, míg jogi személyek esetében akár 50–100 ezer rubel (200–400 ezer forint) is lehet, valamint tevékenységük alól 90 napos felfüggesztést is kaphatnak.

A tájékoztatás szerint az ügyek elbírálása a bírók hatáskörébe tartozik, a belügyi szervek (rendőrség) tisztviselői, valamint a Roszkomnadzor alkalmazottai jogosultak jegyzőkönyvet készíteni az ilyen bűncselekményekről.

Vlagyimir Putyin 2021 júliusában írta alá azt a törvényt, amely megtiltja „a náci Németország második világháborús céljainak és cselekedeteinek nyilvános azonosítását a Szovjetunióval, valamint tagadja a szovjet nép döntő szerepét a fasizmus feletti győzelemben”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE