Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Többek között 240 darab repeszgránát és puskagránát, összesen csaknem 700 kilogramm II. világháborús német robbanóeszköz került elő a földből.

Jelentős mennyiségű robbanóeszközre bukkantak egy kállói családi ház hátsó kertjében, közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Facebookon. Az építkezés során előkerült veszélyes robbanótestek második világháborús eredetűek és német gyártmányúak voltak.

A föld olyan sok robbanótestet rejtett, hogy a mentesítés két napig tartott. A fémkereső eszközökkel felfegyverkezett tűzszerészek végül összesen 240 darab 7,5 centiméteres repeszgránátot és hüvelyt, valamint 3 centiméteres puskagránátot találtak. Ezek össztömege csaknem elérte a 700 kilogrammot. Ezen kívül 25 kilogramm robbanótest-maradvány és 3 kilogrammnyi lőpor is előkerült.

A tűzszerészek a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a lövedékeket és a veszélyes anyagokat későbbi megsemmisítés céljából.

A bombatemető eredetére magyarázat lehet, hogy a front tovább vonulásával a lőszereket, lövedékeket beletették a védelmi állásokba, és betemették. Ez gyakorlat volt akkor, később kiemelték őket. Már amelyik hely nem felejtődött el.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE