Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

„Hétfő hajnalban néhány randalírozó fiatal náci jelszavakat üvöltözött és üres sörösdobozokat hajigált a Dohány utcai zsinagógánál, valamint levizelték az épület falát” – közölte Niedermüller Péter, Budapest VII. kerületének polgármestere.

Hozzátette: erre a viselkedésre szerinte még akkor sincs mentség, ha fiatalok és részegek voltak az elkövetők. „Erzsébetváros polgármestereként és mint magyar állampolgár mélyen megvetem és elítélem ezt a magatartást, és egyben bocsánatot kérek zsidó honfitársaimtól, hogy ez megtörténhetett.”

„Szeretném, ha Erzsébetváros zsidó lakói tudnák, az Önkormányzat mindent megtesz, hogy önök biztonságban érezzék magukat, hogy érezzék, ez a kerület mindannyiunk otthona, hogy mi mindannyian a leghatározottabban elutasítjuk az antiszemitizmus minden formáját” – írta a polgármester.

Egy ablakból készített és az RTL klub által bemutatott felvételen az is látszik, hogy a szemetesből kiszedett sörösdobozokkal kezdik dobálni a zsinagógát, végül ketten levizelik az épület falát.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az RTL Híradónak azt mondta, „megdöbbent” a randalírozó fiatalok láttán. „Az ember el van borzadva, el van képedve, és el van keseredve, hogy ilyen jeleneteknek kell lenni egy főváros utcáján.” Heisler szerint valószínűleg nem magyar fiatalok lehettek, hanem turisták, akik csak a hétvégére jöttek Budapestre, de így is elítélendőnek tartja, amit tettek.

„77 évvel a holokauszt után fiatal gyerekek ilyen módon vannak fertőzve egészen sötét eszmékkel, ez azt jelenti, (…) hogy bárhonnan is jöttek, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia Európában még nem működik” – mondta.

A rendőrség csoportos garázdaság miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, eddig azonban senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE