Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Korábban soha nem látott orvosi levelek kerültek elő, melyeket Adolf Hitler nagynémet birodalmi vezér és kancellár orvosa szignózott.

Az NZZ am Sonntag nyomán a Guardian arról számolt be, hogy Adolf Hitler egykori orvosának egy svájci leszármazottja most olyan dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, melyek segítségével betekintést nyerhetünk a Führer magánéletébe.

A nyilvánosságra hozott leveleket Carl Otto von Eicken fül-orr-gégész írta, aki 1935-től 10 éven át kezelte a német vezért, s részletesen leírta, hogy hogyan kezelte Hitlert hangproblémái miatt. A levelekből kiderült, hogy a Führer nagyon figyelt az egészségére, ezért első konzultációjukat követően az orvos azt mondta Hitlernek:

„Ha valami baj van, feltétlenül tudnom kell róla.”

Az orvos unokatestvérének írt levelekre Robert Doepgen, von Eicken dédunokája bukkant rá, amikor egy iskolai projekthez végzett kutatást, a családi archívumban pedig megtalálta a leveleket, melyeket később Richard J. Evans brit történész, a német történelem szakértője is megvizsgált, s kezeskedett a kiadatlan levelek hitelességéért.

Hitler számára beszédhangja mindennél fontosabb volt, hiszen beszédei lelkesítették a birodalom polgárait, szónoklatai révén nyerte el a demokratikus megválasztását és hogy a lakosság szinte minden egyes tagja az utolsó pillanatig támogatta rendszerét. A levelekből kiderült, hogy Hitlert polippal diagnosztizálta az orvos, aki azt javasolta a Führernek, hogy a műtétet követően pihentesse hangját, ezért Hitler egy beszéd utánra halasztotta a beavatkozást.

A levelek érdekessége, hogy az orvos egyetlen írásában sem jegyezte meg, hogy egy olyan embert kezelt volna, akinek kezéhez „milliók vére tapad”. Miután a háborút követően a szovjetek megtalálták az orvost, kihallgatása során megkérdezték tőle, hogy miért nem ölte meg Hitlert, ha már volt rá lehetősége, mire az orvos csak annyit felelt: „az orvosa voltam, nem a gyilkosa”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE