Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Lebontanak egy második világháborús munkatábor helyén álló disznótelepet a csehek, ahol egykor cigányokat kényszerítettek munkára a németek.

Megkezdődött az elbontása annak a volt sertéstelepnek, mely a csehországi Lety-ben egy második világháborús tábor területén helyezkedik el, ahol annak idején cigányokat kényszerítettek munkára.

Az egykori nemzetiszocialista munkatábor helyén a bontás befejezése után egy új látogatóközpontot építenek, mely a „meggyilkolt roma embereknek” állít majd emléket.

„Közel 30 év után végre elkezdődött a lebontása ennek a szégyenteljes épületnek. A bontás egy új kezdet is egyben, mert megkezdjük egy olyan emlékhely felépítését, mely méltó a holokauszt roma áldozataihoz” – hirdette ki a cseh kulturális miniszter.

A sertéstelepet a szocialista Csehszlovákiában építették az 1970-es években, több mint 13.000 sertés élt az épületekben. A rendszerváltás után éveken keresztül demonstráltak szélsőséges „emberjogi” szervezetek ellene. Végül 2018-ban vette meg a cseh állam a telepet, majd zárta be.

Az egykori munkatábor közelében már most is van egy hasonló célú központ, melyet 1995-ben hoztak létre. A tervezők azt akarják kiegészíteni az új épületekkel. A beruházás költsége 8,1 millió euró lesz.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE