Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az ausztrál törvényjavaslat szándékosan nem határozza meg a „náci szimbólum” fogalmát, hogy a bűncselekmény elég széleskörű legyen ahhoz, hogy a nemzetiszocializmushoz kapcsolódó valamennyi hagyományos, jól ismert szimbólumot, és ne csak a horogkeresztet tudják üldözni.

Az ausztrál Új-Dél-Wales-i Zsidó Képviselők Tanácsa (JBD) elismerésben részesült azért a szerepéért, amelyet abban a törvényjavaslatban játszott, amely Új-Dél-Wales egész területén betiltja „minden náci szimbólum ésszerű indoklás nélküli nyilvános bemutatását”.

A törvényjavaslat a múlt héten egyhangú támogatással (többek között a Zöldek részéről is) átment az Új-Dél-Wales-i parlament mindkét házán, és szégyenteljes pillanatot jelent Új-Dél-Wales számára.

A törvényjavaslat szándékosan azt a megközelítést alkalmazza, hogy nem határozza meg a „náci szimbólum” fogalmát, hogy a bűncselekmény elég széleskörűen értelmezhető legyen a nemzetiszocializmushoz kapcsolódó minden releváns, hagyományos, jól ismert szimbólum esetében, és ne csak a horogkeresztet érintse.

A törvényjavaslat kiterjed az online és a közösségi médián keresztül megjelenített anyagokra is, ami az online cenzúra kiszélesedését jelenti.

Az új bűncselekményi tényállás maximális büntetési tétele magánszemélyek esetében 12 hónap börtönbüntetés és/vagy 11 000 ausztrál dollár (kb. 3 millió forint) pénzbírság, illetve 55 000 ausztrál dollár (kb. 15,5 millió forint) pénzbüntetés vállalatok esetében.

Walt Secord, az Új-Dél-Wales-i Parlamenti Izrael Barátai csoport elnökhelyettese volt az, aki tavaly év végén a szimbólumok betiltására irányuló magánjogi törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé.

Secord a törvény elfogadása után méltatta, hogy a törvényjavaslat előkészítői „körültekintő megfogalmazása” során kiemelt figyelmet szenteltek a helyi közösségek szempontjainak is.

Darren Bark, az Új-Dél-Wales-i Zsidó Képviselők Tanácsának vezérigazgatója szerint ez egy történelmi pillanat Új-Dél-Wales számára, és „jelentős csapás azokra, akik a gyűlöletet és a gyalázkodást támogatják közösségünkben”.

„A náci szimbólumok kaput nyitnak az erőszakhoz, és a szélsőségesek toborzási eszközként használják őket” – tette hozzá.

„A jogszabály az online gyűlölet elleni küzdelemben is változást hoz. Itt az ideje, hogy technológiai vállalataink lépjenek fel, és biztosítsák, hogy ezeket az illegális szimbólumokat eltávolítsák a platformjaikról, a jogsértőket pedig betiltsák és felelősségre vonják.

 

Mark Speakman főügyész szerint ez egy jelentős pillanat a „holokauszt túlélői és szeretteik számára”.

„Ez az új bűncselekményi tényállás egyértelmű üzenetet küld, hogy a náci szimbólumok, valamint az általuk képviselt gyűlölet és bigottság nem tűrhető, és nem is szabad eltűrni.”

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE