Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Silesian Bridge Foundation kincsvadász csoport egy 18. században épült lengyelországi palota területén kutatja a „nácik aranyát”, melynek értéke a becslések szerint akár a 200 millió fontot is elérheti.

Ez a szerencsevadászokból álló kutatócsoport most azt állítja, hogy nemzetiszocialista tisztségviselők leszármazottai egy SS-tiszt által írt levelet juttattak el hozzájuk, ami állításuk szerint segíthet felfedni a második világháború során eltűnt műalkotások egyik legértékesebb darabját.

A Daily Mail beszámolója szerint hozzájuk is eljutott a levél, mely Raffaello Sanzio da Urbino olasz művész „Portrait of a Young Man” (Egy fiatal férfi portréja) című, rég elveszett 16. századi festményére utal. A festményt 1939-ben a Gestapo tisztjei foglalták le miután Németország elfoglalta Lengyelországot.

A festmény eredetileg más felbecsülhetetlen értékű műalkotásokkal együtt a krakkói Wawel kastély falán lógott. Ez volt az utolsó hely, ahol a jelenleg több mint 86 millió fontra becsült festményt látták.

Az SS-tiszt azt állítja a leszármazottak által eljuttatott levélben, hogy Raffaello 16. századi festménye Hitler bizalmasának, Hans Franknak a kezébe került miután a birodalomba olvasztott Lengyelország főkormányzója lett.

A gótikus német nyelven írt leveléből az is kiderült, hogy a festményt más értéktárgyakkal együtt rejtették el és az egyik lehetséges helyszín a 18. századi palota ültetvénye lehet egy lengyelországi faluban.

Ezen a 14 hektáros területen az alapítvány jelenleg is ásatásokat végez, mert úgy gondolják, hogy ott vannak eltemetve azok a kincsek, amelyeket Heinrich Himmler SS-főnök utasítására rejtettek el a szovjetek elől.

Bár nem világos, hogy az SS-tiszt pontosan hol rejtette el a festményt, Bart Zelaytys, a Silesian Bridge Foundation munkatársának elmondása szerint azért kulcsfontosságú ez a levél, mert „ez az első írásos dokumentum, amely legalább részben megmutatja nekünk, mi történt a festménnyel, miután az elhagyta Krakkót”.

„Az elveszett tárgyat megtalálni a legnagyobb szenzáció lenne a művészvilágban a háború vége óta” – tette hozzá.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE