Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Huszonhat millió zloty (több mint kétmilliárd forint) jóvátételt követel az Auschwitz „hőseként” ismert Witold Pilecki 1948-as kivégzéséért fia a lengyel kormánytól.

Az ügyet idén kezdték tárgyalni egy varsói bíróság előtt. A következő meghallgatás januárban esedékes.

Witold fia, a kilencvenéves Andrzej Pilecki szerint a lengyel állam jóvátétellel tartozik neki a kommunista uralom sérelmeit enyhíteni hivatott törvény alapján.

Witold Pilecki, a lengyel ellenállás tagja 1940 szeptemberében saját elhatározásából záratta be magát az auschwitzi koncentrációs táborba, hogy megszervezze az ottani ellenállást, és bizonyítékokat gyűjtsön a németek által elkövetett „rémtettekről”. 1943-ban, állítólagos bravúros szökése után beszámolt bizonyos atrocitásokról, azonban a nyugati szövetségesek nem hitték el a történetét.

A második világháborút követően a Moszkva által kinevezett lengyel hatóságok letartóztatták, megkínozták és kivégezték Witold Pileckit, arra hivatkozva, hogy az emigráns lengyel kormánynak kémkedett. Maradványait azóta sem találták meg.

A kommunizmus bukása utáni első lengyel kormány 1990-ben egyszer már fizetett kompenzációt Pilecki özvegyének és két gyermekének a férfi halála miatti bevételkiesésért, azonban az egyik fiú most újra tartja a markát.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE