Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Két év börtönbüntetést indítványoz felfüggesztve az ügyészség a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnője ellen – közölte az észak-németországi Itzehoe város bírósága.

A 97 éves Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy „bűnrészesnek tekinthető” mintegy 11 ezer zsidó halálában, akik a ma Lengyelországhoz tartozó Sztutowóban, a stutthofi koncentrációs táborban vesztették életüket. Ebben a koncentrációs táborban zsidókat, lengyel partizánokat és szovjet hadifoglyokat is fogva tartottak.

Amint a vádbeszédben elhangzott: a kivégzések idején 18 éves vádlott a táborparancsnok, Paul Werner Hoppe titkárnőjeként „fontos pozíciót töltött be, mivel a tábor napi működtetése is hozzá tartozott”, vagyis a bíróság álláspontja szerint az éppen csak nagykorú leány élet és halál ura volt.

A 2021 szeptemberében kezdődött per érdekessége, hogy a vádlott már az első tárgyalási napon „megszökött” (igazából buszozott a belvárosban), de néhány órával később rajta ütött a rendőrség.

A per egyike a Németország második világháborús eseményeivel foglalkozó utolsó eljárásoknak, amivel az újabb generációk demonstrálják, hogy lelkiismeretesen kigyomlálták felmenőik vétkeit. Az amerikai liberalizmus és a média által évtizedeken át kondícionált újnémet társadalom a második világháború vége után 77 évvel egyre intenzívebben igyekszik felkutatni a még élő nemzetiszocialista tisztségviselőket.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE