Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az egykori Buszesz területén 2017 óta végez egy nagyberuházás előkészítéseként feltárásokat a Budapesti Történeti Múzeum.

Eddig őskori, ókori és Árpád-kori leletek, leletegyüttesek egyaránt előkerültek a régészeti szempontból aranybányának tekinthető területen.

Tavaly új feltárási szakaszba kezdtek az egykori óbudai szeszgyár területén a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei.  A lelőhely két tucat római kori pénzérmén kívül egy bronzból készült pelta alakú katonai verettel, valamint egy szvasztikát, más néven horogkeresztet ábrázoló bronz fibulával, vagyis ruhakapocstűvel is megörvendeztette a feltárást végzőket. Mindkét viseleti elem elsősorban a római kori katonasághoz köthető, amely nem meglepő, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is az aquincumi katonaváros (canabae) északi temetőjében zajlik az ásatás.

A horogkereszt szimbólum végigkísérte szinte az emberiség egész történetét, az első ilyen mintákat mamutagyarba vésték tizenötezer éve a mai Ukrajna területén. Ezen a kis faragott állatfigurán még összekapcsolták az egyes kereszteket, az önállóan állóak hétezer éve jelentek meg. Feltűnt a horogkereszt Indiában, ahol az árjákhoz kapcsolták megjelenésüket, s a hinduizmus legszentebb nem szótagot ábrázoló jelképévé vált, a szvasztika név is szanszkrit eredetű. Megjelent a görögöknél, az etruszkoknál, a keltáknál, majd később az angolszászoknál is.

A római birodalomban a Kr. u. 2. század harmadik negyedétől a 3. század elejéig, közepéig keltezhető szvasztika fibulák elsősorban a limes-mentén elterülő provinciákban kerültek és kerülnek elő. A középkorban is fel-felbukkant, ismerünk szvasztikával díszített páncélt, illetve néhány éve az egri vár ásatásán került elő egy nagyméretű, kőbe faragott szvasztika. Ismert a népművészetben is. A horogkereszt szimbólum a huszadik században, mint a szerencse szimbóluma volt jelen, majd a húszas éveiben maga Adolf Hitler is rátalált, hogy a nemzetiszocialista párt jelképe legyen, de német fajvédő, nacionalista körökben ezidőben már szintén elterjed és népszerű volt.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE