Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Egy fiatal dán lány figyelemre méltó felfedezést tett nemrégiben, ugyanis közel háromszáz viking érmét talált, amelyekről úgy vélik, hogy több mint 1000 évesek lehetnek.

Az érmékre egy egykori északnyugat-dániai viking erődítmény közelében találtak rá, közölte a dán Észak-Jyllandi Múzeum munkatársa. A hobbirégész lány 2022 őszén egy kukoricaföldön végzett fémdetektálás közben bukkant a tárra, és az érméken található feliratok alapján úgy vélik, hogy azok a 980-as évekből származnak. Később beazonosították, hogy dán, arab és germán érméket is találtak, – ami a viking kereskedelmi útvonalak szélességét jelzi,– valamint Skóciából és Írországból származó ékszereket.

A leletek ugyanabból az időszakból származnak, mint a közeli Fyrkat viking erődben, Hobro város közelében találtak. A régészek elmondták, hogy jövő ősszel folytatják az ásatásokat, hogy kiderítsék, van-e kapcsolat az új leletek és az erőd között. Ugyanakkor az eddig megtalált tárgyak már idén júliustól az Aalborg Történelmi Múzeumban lesznek kiállítva.

A fiatal lány, aki a felfedezést tette, meg nem határozott anyagi kártérítést kapott a leletért.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE