Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó „emberi jogi képzési központ” létesül Adolf Hitler egykori nagynémet vezér és kancellár Braunau am Innben található szülőházában.

A német határ közelében fekvő XVII. századi épületet 2016-ban kobozta el az osztrák kormány hosszas jogi huzavonát követő kényszervásárlási végzéssel. Adolf Hitler a ház legfelső szintjén született egy bérelt szobában 1889-ben.

Az épületet egy rendőrőrsnek is helyet adó képzési központtá alakítanák át. Ennek költségei a várakozások szerint mintegy húszmillió euróra rúgnak. A munkálatok ősszel fognak megkezdődni – tájékoztattak a helyi hatóságok. A döntést – amelyet zsidókkal folytatott konzultáció előzött meg – vegyes érzelmekkel fogadták Ausztriában. A bizottság kizárta az épület lerombolását, ahogy azt is, hogy emlékházzá alakítsák át.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az osztrákok többsége ellenezte, hogy rendőrőrs létesüljön a házban. A megkérdezettek 53 százaléka szerint „a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témáival foglalkozó” múzeumot kellene létrehozni az épületben. 20 százalék támogatta a ház lerombolását, és mindössze 6 százalék foglalt állást amellett, hogy a hatóságok vegyék használatba az épületet.


Önkényes elkobzással lakoltatták ki Hitler szülőházának utolsó lakóját

A lebontást azzal az indokkal zárták ki, hogy negatív nemzetközi visszhangot váltana ki, és úgy értelmeznék, hogy Ausztria „tagadja a náci múltat”. A hatóságok attól is tartottak, hogy ha az épület nyilvános találkozóhely lesz, akkor fennáll a „veszélye” annak, hogy a szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik. A ház 2011 óta üresen áll.

Utolsó tulajdonosát bírósági végzéssel kilakoltatták, miután a hatóságoknak nem sikerült megegyezniük vele. A tervek szerint az átalakított épület 2026-ban nyílik meg. A ház előtt álló emlékkő – amelyen „A békéért, a szabadságért és a demokráciáért – soha többé fasizmus - milliók halálára emlékezve” lózung szerepel – a helyén marad.

Bár a Hitler-család csak néhány hónapig lakott az épületben, a nemzetiszocialista korszakban zarándokhellyé vált, és számos turistát vonzott a városba egészen mostanáig. A háború után bedeszkázták. A későbbi kormányok jelentős erőfeszítést tettek azért, hogy megakadályozzák, hogy a ház nemzetiszocialista találkozóhellyé váljon, ám ennek ellenére sok tisztelő látogatott el ide a világ minden tájáról.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE