Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A Pink Floyd énekese, Roger Waters egy negatív „fiktív fasiszta diktátort” alakított az együttes németországi fellépésén, de ez nem zavarta a német hatóságokat, hogy „náci propagandával” vádolják meg.

A németországi rendőrség büntetőeljárást indított a Pink Floyd alapítója, Roger Waters ellen egy „náci stílusú” egyenruha miatt, amelyet nemrégiben egy berlini koncerten viselt − közölte a The Guardian.

Nyomozás indult a május 17-i és 18-i koncerteken viselt jelmez miatt − mondta Martin Halweg, a berlini rendőrség szóvivője a brit lapnak. Rogers öltözete az alábbi videóban látható.

 
A nemzetiszocializmus szimbólumainak, köztük a horogkeresztnek vagy az SS-jelvényeknek a megjelenítése a Német Szövetségi Köztársaságban „természetesen” illegális, ez alól kivételt képeznek az oktatási célú és művészeti célú viseletek. A „közösségi felbujtás” jogi fogalma, amelyet Németországban gyakran alkalmaztak a holokauszttagadással kapcsolatos perekben, tiltja a „nemzeti, faji, vallási vagy etnikai származásuk alapján meghatározott csoport emberi méltóságának megsértését”.

„A kontextus, amelyben Waters a ruhát viselte, alkalmasnak tekinthető arra, hogy jóváhagyja, dicsőítse vagy igazolja a náci rezsim erőszakos és önkényes uralmát oly módon, hogy az sérti az áldozatok méltóságát, és ezáltal megzavarja a köznyugalmat” − mondta erről Martin Halweg.

A berlini Mercedes Benz Arénában tartott koncerten Roger Waters a Fal című rockoperából ismert Pink karaktereként jelent meg a színpadon az In the Flesh című dal előadása közben. Fekete bőrkabátot viselt, amelyen horogkereszt helyett két keresztbe tett kalapácsot ábrázoló, piros karszalag volt.

A rockoperában a dal szerint a főszereplő drogok okozta hallucinációjába süllyed, amelyben egy kitalált „fasiszta diktátornak” képzeli magát, aki egy „neonáci gyűlésen” beszél. Amikor Waters és a német Scorpions együttes 1990-ben az In the Flesh című dalt adta elő a nemrég ledöntött berlini fal mellett tartott koncerten, Waters olyan katonai egyenruhát viselt, amely Augusto Pinochet chilei diktátor viseletére hasonlított.

A Fal 1982-es filmváltozatában Bob Geldof ugyanezt a dalt korabeli német stílusú egyenruhában adta elő, Waters pedig hasonló jelmezt viselt a 2010–13-as The Wall Live turnéja során, amely kilenc németországi koncertet foglalt magában. A berlini rendőrség körülbelül három hónapig folytatja a bizonyítékok gyűjtését, majd átadja megállapításait az államügyésznek, aki értékelni fogja, hogy Waters tette „gyűlöletkeltésnek” tekinthető-e.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE