Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Elözönlötték a thaiföldi üzleteket a nemzetiszocialista szuvenírek, de a Hitler-mánia a térség többi országában is tombol.

Panda, Teletubby, Ronald McDonald. Elsőre úgy tűnik, azon kívül, hogy a gyerekek imádják őket, nincs sok közös vonás bennük. Azonban ha Bangkokban járunk, egyből feltűnik még egy kapocs: mindhármójukban van "egy kis Hitler". A thai fővárosban rengeteg olyan fiatal jár-kel, akik a Führer képregényszerű alakjával mintázott pólóban feszítenek, máshol pedig a népszerű amerikai gyorsétteremlánc ismert bohócfigurája transzformálódik Hitlerré.

Egy másik pólón Hitler pandamaskarában látható, NS-karszalaggal, de feltűnik Teletubby-jelmezben is, horogkereszt antennával a fején. A pólók ára 200-tól 370 bahtig terjednek (7-12 dollár).

„Néhány külföldi felháborodik, amikor meglátják a pólóimat, idejönnek és elkezdenek panaszkodni” – nyilatkozta az egyik ruhabolt tulajdonosa. A harmincas éveiben járó, művészeti végzettségű férfi megjegyzi: legnépszerűbb termékei a McHitler pólók, őket követik a Kim Dzsongil-, Michael Jackson- és Che Guevara-karikatúrák.

Az üzlet előtt Ronald McDonald bőrébe bújó Hitler szalutál – a thaiföldiek legnagyobb örömére, ők ugyanis állandóan ott pózolnak, és bőszen kattogtatják masinájukat. „Ez nem azt jelenti, hogy szeretem Hitlert. „De viccesnek néz ki, a pólók pedig nagyon népszerűek a fiatalok körében” – fejtette ki a Hut becenévre hallgató férfi.

Azonban nem mindenki osztja ezt az érzést. Az ázsiai ország izraeli nagykövete például úgy látja, hogy az ilyen termékek "sértik a zsidók érzéseit". Jichák Shoham közbe is lépett, s arra kérte az üzlettulajdonost, hogy takarja le a nemzetiszocialista karlendítést imitáló bábu arcát.

Egy étterem a múlt hónapban nyitotta meg kapuit, a világhálót – különösen a twittert – pedig elözönlötték a dizájntól letaglózott külföldi turisták által készített fotók.

Az étterem piros-fehér-fekete logója megszólalásig hasonlít az ismert amerikai gyorsétteremlánc, a Kentucky Fried Chicken emblémájára, a thai változaton azonban a széles mosolyú KFC-alapító, Colonel Sanders helyett Hitler képe köszön vissza ránk. A thaiföldi étterem kínálata amúgy nem sokban tér el a nagy amerikai "testvérétől", de például kebabot is adnak.

Egy másik üzletben Panda Adolf hívogatja az erre fogékony helyieket és turistákat. „A pólók nagyon népszerűek a tinédzserek között” – nyilatkozta a szintén a harmincas éveiben járó tulajdonos, majd hozzáteszi, hogy a vásárlók főleg horogkeresztes zászlók, propaganda poszterek és bukósisakok után érdeklődnek.

Az NS szimbólumok ilyen célú használata azonan nem csak Thaiföldre jellemző, a szuvenírek az egész régióban fellelhetők. Néhány évvel ezelőtt Tajvanban Hitleres játékfigurákat és kulcstartókat árultak, egy hongkongi üzletet nemzetiszocialista zászlókkal dekoráltak ki, de Dél-Koreában és Japánban még ma is népszerűek a Führert ábrázoló ruhaneműk.

(mult-kor.hu nyomán)

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE